Glas Javnosti

PREDSEDNIK VUČIĆ NA TRGU SLOBODE POVODOM OLUJE : Tuga zbog ubijenih, dece, žena i staraca, 250 hiljada prognanih

Politika
Autor: Glas javnosti

Državna manifestacija posvećena sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 27. godišnjice Oluje, ove godine održava se u Novom Sadu na Trgu slobode.

Centralni trg u Novom Sadu prepun je građana koji su se okupili kako bi obeležili Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji.

Na manifestaciji govori i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Devetu godinu kako na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje jednog naroda posle Drugog svetskog rata. Dva su razloga što smo ovde. Prvi je tuga zbog ubijenih deca, žene i staraca, 250 hiljada prognanih. Drugi je da bi smo uprkos svima, svedočili i da bi se ta svedočenja čula i da bi od svih koji slušaju učinili svedoke - počeo je govor Vučić.

Godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka svega što se tamo dešavalo. Dodaje da, kao da niko nije mogao da kaže da su bombardovane kolone sa decom i starcima, pravdali smo i ponavljali zločin


- Time smo i sami bacili kamen na najtužniju kolonu u našoj istoriji i radili smo to 18 godina i nije nam bilo bolje od toga. Naprotiv, natovarili smo sopstvenom narodu osećaj krivice, i opravdali svaki zločin protiv koji su bili proganjani samo zato što su Srbi. Reći danas da je to vreme završeno i da nema više ćutanja, najsvetija je obaveza od koje nećeo odustati - rekao je Vučić.

- Menjali su nam ime naroda, a mi smo samo želeli da budemo samo Srbi. Razlike između nas nema. Nije im pošlo za rukom, iako su se trudili da nam to učine. Ma koliko molimo za mir, ne molimo dovljno koliko bi oni voleli da klečimo i molimo glasnije - istakao je Vučić.

Postoje decenije u koja se ništa ne desi, a ima i nedelja u kojima se dese decenije, citirao je Vučić Lenjina.


Kako kaže, nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka koji je proteran, koji je stradao, koji je izgubio svoju decu i roditelje.

- Večeras ovde imamo najveći broj ljudi do sada, to nam govori da se Srbija osvešćuje, da ume da poštuje tuđe ali da ume da čuva sećanje na svoje žrtve. Uvek je bilo lakše ići linijom manjeg otpora - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da više nemamo kud, čuvaćemo, dodaje, svoju Srbiju, odbranićemo je i pobedićemo.

Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski g. Porfirije.

- Braćo i sestre koji ste došli u "srpsku Atinu", pozdravljvam vas u ime Božje. Svi mi ovde sabrani manje ili više delimo veoma sličnu istoriju - obratio se patrijarh prisutnima.

- Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživeli svedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo - rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je rekao da nećemo da zaboravimo, ne smemo i ne možemo - prenosi Telegraf

- Pamtimo žrtve, ali naše pamćenje nije zlopamćenje. To radimo da neko ne bi mogao da kaže "To se nije desilo". Svedočenja onih koji su živi do danas kazuju da je zaista sve to upravo istina. Moramo uvek gledati u lice Božje, gledati u najnevinijeg koji je raspet na krstu, imati njegove reči na umu: "Bože, oprosti im, ne znaju šta rade".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR