Glas Javnosti

PREDSEDNIK VUČIĆ NA OTVARANJU MEĐUNARODNOG SAJMA VINA : Imamo čime da se ponosimo

Politika
Autor: Glas javnosti

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan otvoren je danas, a svečanosti su prisustvovali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

Nakon što su svečano otvorili manifestaciju, predsednik i gosti iz regiona krenuli su obilazak sajma, razgovarajući sa izlagačima. Predsednik Vučić, zadovoljan onim što se može videti, prokomentarisao je "lepo smo ovo napravili.

Predsednik se posebno osvrnuo na vina sa Hilandara. U obilasku štandova brojnih učesnika, Vučić i gosti degustirali su vina.

- Danas je za nas veliki i poseban dan i čini mi se da nema čovek na ovom sajmu koji nije nasmejan, ovo smo uradili zajedno, napravili zajedno. I pošto poznajem pomalo i Dritana i Edija i Dimitra i Anu, veći sam vinopija od njih, obilazio sam evropske sajmove a malo gde je tako napravljeno i urađeno kao što je "Otvoreni Balkan" uradio ovde u Beogradu. Pokazali smo da možemo ne samo da budemo deo sveta, nego da se takmičimo i budemo bolji u različitim sverama života. Septembar je težak za vinare, ovde imamo toliko gostiju, izlagači iz 22 zemlje, to nije mala stvar. Zaista sam srećan, čestitam svima - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja i još jednom pozvao sve da posete sajam prenosi Kurir

- Danas je Beograd, "Otvoreni Balkan" svetska prestonica vina - istakao je on.

- Naša ideja je uvek imala i mnogo protivnika i onih koji bi pronalazili neku zamerku, tražili dlaku u jajetu, mnogo onih kojima se ideja nije dopadala ali ne možete da pobedite nešto što je dobro i prirodno. Naše interese niko ne može da zaustavi, Otvoreni Balkan nije doneo ništa loše, a našem narodu samo dobro. Zato ćemo da radimo još više i snažnije. Učinićemo Otvoreni Balkan još boljim, još snažnijim - naglasio je predsednik.

Obraćanje Dimitra Kovačevskog

- Srećan sam što smo danas ovde, da u praksi vidimo kako funkcioniše inicijativa Otvorenog Balkana. Glavni cilj je da stimulišemo razvoj, ovo je privedna inicijativa, a ne politička, a to smo danas i potvrdili. Otvaramo nova tržišta, pravimo prostor za razmenu ideja, Otvoreni Balkan pokazuje šta znači integracija. Po prvi put jedan ovakav sajam uz podršku svojih zemalja dovodi 42 vinarije iz Severne Makedonije, imamo i više od 10 proizvođača hrane. Da li je moguće da imamo ovaj sajam samo u jednoj državi, ne. Toliki broju izlagača je moguć samo ako radimo zajedno - rekao je Kovačevski.


Prisutnima se obratio i Edi Rama

- Naš izbor je veoma jednostavan, kako da ostanemo na ovom mestu, na ovom prostoru a da svi budemo zajedno u istom evropskom susedstvu pokušavajući da ovo susedstvo učinimo veselijim i mirnijim ili sa druge strane da se gađamo kamenjem. Ovo je sajam na visokom evropskom nivou, jasno se pokazalo da je bolje da svi budemo zajedno, da se zbližavamo - rekao je Rama.

- Smatram da dajemo priliku našim vinarima da razmene iskustva, a ne samo da otkriju kako da šire tržišta. Ponudili smo im priliku da vinari i van regiona budu viđeni na istom mestu i u velikom broju. Ovde je veliki broj vinara iz Albanije, svake godine se za 10 odsto poveća povrešina koja je pod vinogradima. Nameravamo da sajam selimo iz godine u godinu u druge glavne gradove. Otvoreni Balkan je više od politike, to je projekat mira, projekat jedinstva u miru sa vizijom za budućnost - kazao je on.

Srpski muzičari na otvaranju Sajma vina odsvirali su strofu iz "Ovo je Srbija", "Makedonsko devojče" i albansku pesmu.

Na sajmu, koji traje do 4. septembra, učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja.

Vinoreli poklon gostima

Slike vinoreli rađene crvenim vinom, portreti su koje će predsednik pokloniti gostima. Na portretima su Abazović, Kovačevski, Rama, Vučić i Brnabić. Na vinu slika Mira Kovačević.

- Iznenađen sam vrlo prijatno - kazao je Abazović, dok je razgledao portrete, među kojima i svoj.

Vinska vizija Otvorenog Balkana

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope. Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača. Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Predsednik Vučić poželo je dobrodošlicu učesnicima predstojećeg sajma i istakao da je to prilika za sve goste koji će na pravi način upoznati Balkan.

"Dragi prijatelji, čekamo vas na najboljem dogadaju ove godine - sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana! Beograd je otvorio srce za sve goste koji će u narednim danima na pravi način upoznati naš Balkan i ono najbolje što on ima da ponudi. Dobro nam došli u Beograd", naveo je predsednik Srbije na Instagramu.

Pored četvorodnevnog sajma, predsednik Vučić i premijeri Albanije Rama i Severne Makedonije Kovačevski predsedavaće 2. septembra u Beogradu samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan.


Samit će biti održan u Palati "Srbija", a na njemu će prisustvovati i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veću ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je izjavila da je sajam vina prvi konkretan rezultat memoranduma o saradnji u inicijativi OB koji je potpisan pre nekoliko meseci. Matićeva je rekla i da će najprestižniji šefovi kuhinja održati radionice, dok će šefovi kuhinja zemalja OB kuvati na posebnim večerama za posetioce, kao i na master večerima.

Tokom sajma biće održan i gala koncert na Ušću. Sajam vina OB je jedinstvena manifestacija, ne samo zbog predstavljanja vinskog gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja OB. Sajam je prilika, ne samo da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svetskoj mapi vinskih tura, već i da se zemlje bolje i lakše utvrde na svetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija, navode iz Ministarstva trgovine.

Cilj sajma je, kako je navedeno, da proslavi vrhunsko umeće majstora u proizvodnji najboljih vina i promoviše jedinstveni spoj ukusa i mirisa koji predstavljaju duh Balkana, njegovu geografiju i bogatstvo sorti. Prvi međunarodni sajam vina omogućiće vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, umreže, podele iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

Organizator sajma i direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta rekao je da će iz Albanije biti 26 učesnika, iz Severne Makedonije 40 i iz Srbije više od 170. Rajta kaže da će prvog dana sajam posetiti predstavnici diplomatskog kora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi gosti, kao i razni ministri i predstavnici okolnih zemalja. Dodao je da će od 16 sati sajam biti otvoren i za sve posetioce.

Rajta je naveo da će drugog, trećeg i četvrtog dana sajam biti otvoren od 12 do 20 sati i da će cena ulaznica biti simbolična, kako je rekao, oko 500 dinara. "U svaku halu u koju uđete imaćete septembarski prikaz. Hala 1 je osmišljena u obliku vinograda, hala 4 u obliku vinarije, gde ima i lep muzej i edukativni centar", rekao je Rajta.

U okviru sajma biće i "Strit fud", a u Hali 5 nastupiće kulinarski asovi koji će pokazati svoje kuvarsko umeće. Hala 3 biće najvažnija za same vinske proizvođače, jer će se tu održavati sastanci, prezentacije i potpisivati ugovori. Sajam će imati i svoj takmičarski deo u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog sveta, ali i najprestižnijeg magazina u toj oblasti "Decanter". Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a biće održan pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR