Glas Javnosti

PREDSEDNIK SAVEZA ADVOKATA RUSIJE: 'Ako postoji GENOCID on POSTOJI NA SVIM STRANAMA'!

Politika
Autor: Glas javnosti

Ocenjujući presudu izrečenu Ratku Mladiću u Hagu, predsednik Saveza advokata Rusije, dr Igor Trunov, rekao je da ne može govoriti o dokazima jer nisu dostupni materijali slučaja, ali je skrenuo pažnju na neadekvatan tretman suda prema bolesnom čoveku.

-Odnos suda prema čoveku koji je operisan i čiji su advokati kao i on sam insistirali da ga puste da se malo oporavi posle operacije kako bi učestvovao u procesu u punom kapacitetu krši 3. član Evropske konvencije o ljudskim pravima i ženevsku konvenciju o odnosu prema ratnim zarobljenicima. Njemu nisu dali takvu mogućnost i njegovo stanje je bilo dosta teško. Naravno da se Tribunal može nedvosmisleno osuditi za odnos prema bosanskim Srbima i Srbima uopšte jer su žalbeni postupci disproporcionalni kao i broj zatvorenika, rekao je ruski ekspert za Sputnik.

 

Trunov kritikuje ne samo način na koji se odvijalo suđenje, već i brojčani odnos optuženika po etničkom principu.

-To je ipak bio rat gde su ginuli i Srbi, i Bošnjaci i Hrvati i ako postoji genocid on postoji na svim stranama. Ali ta disproporcija u odnosu na Srbe čudi. Taj sud koji je u osnovi trebalo da bude pravedan upravo po pitanju pravednosti budi sumnju. Još se i poklapa datum izricanja presude i održavanja sednice Saveta bezbednosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je skrenuo pažnju da to nije slučajna podudarnost. Dobro je da su njemu ipak na kraju dali mogućnost da govori, jer i on ima nedvosmislenu ocenu rada i odluka Tribunala. Mislim da će ta odluka tek dobiti procenu jer mi još nismo čuli advokate Ratka Mladića niti su uvaženi njihovi zaključci. Postoji određeno priklanjanje tužilačkoj strani čega ne bi smelo da bude na takvom nivou suđenja, upozorava on. 

 

Trunov na pitanje gde bi Mladić mogao da služi kaznu doživotnog zatvora podseća na loše zdravstveno stanje generala.

-Zasad se ne zna gde će on služiti kaznu jer su mu otkrili tumor a kakav nije saopšteno. On je i u godinama, imao je složenu operaciju, a polazeći od toga nije jasno kako će mu biti pružena medicinska nega te tako ovde ne odgovara tipski zatvor nego pre neka zatvorska bolnica. Zasad nije jasno gde bi to moglo biti i gde bi mogla da mu se ukaže kvalifikovana medicinska pomoć, kaže Trunov.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR