Glas Javnosti
posta

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ DANAS : Zvanični razgovori sa šeikom Bin Zajedom, glavna tema geopolitička situacija, biletarala

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče doputivao u Abu Dabi, a danas drugog dana posete, imaće zvanične razgovore sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom, a u fokusu će biti energetika, vojna i ekonomska saradnja.

Planiran je plenarni sastanak i potpisivanje devet sporazuma, od kojih je najvažniji sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, a predviđeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika, s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svetu po naftnim rezervama.

Govoriće se i o vojnoj saradnji, imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu, navodi RTS.


Vučić je juče stigao u zvaničnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvu u novom mandatu, a na poziv šefa te države, šeika Muhameda bin Zajeda koga mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Predsedniku je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed.


Večera je trajala tri sata, a RTS saznaje da su dvojica lidera razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama prenosi 24sedam

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu.

Šefovi država razgovarali su i o novim investicijama.

UAE već godinama su jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama.

U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR