Glas Javnosti

POZVAO LIDERE : Blinken ponovo pozvao Srbiju i tzv. Kosovo da smanje napetost

Politika
Autor: Glas javnosti

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ponovo je pozvao lidere Srbije i takozvanog "Kosova" da smanje napetost koja, kako je upozorio, ugrožava njihove aspiracije ka evropskim integracijama

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da smesta preduzmu mere sa ciljem deeskalacije tenzija“, rekao je Blinken posle ministarskog sastanka NATO u Oslu.

Blinken je pre dva dana u saopštenju Stejt departmenta osudio „neprihvatljivo nasilje“ na Kosovu nad snagama Kfora, policijom i novinarima i pozvao „sve strane da preduzmu hitne mere ka deeskalaciji tenzija“.

„Podržavamo proces evroatlantskih integracija Kosova i Srbije, ali trenutna eskalacija više sprečava napredak u tom smeru nego što mu pomaže“, dodao je Blinken.

Frans pres podseća da su tenzije između demonstranata srpske manjine i snaga NATO izbile ove nedelje na na severu Kosova. U nasilju je povređeno tirdesetak međunarodnih vojnika i pedsesetak srpskih demonstranata, koji, kako navodi agencija, uz podršku Beograda odbijaju da prihvate ovlašćenja vlade Prištine.

SAD su kritikovale Kosovo koje dugo podržavaju posle odluke premijera Aljbina Kurtija da postavi albanske gradonačelnike posle minimalne izlaznosti na lokalnim izborima koje je bojkotovala srpska većina u tim opštinama.

„Vrlo smo bili jasni oko naše zabrinutosti u vezi nedavnog delovanja. Direktno smo to rekli vođama na koje se to odnosi uključujući premijera Kurtija“, rekao je danas Blinken.

On je upozorio protiv „jednostranog delovanja“ obe strane.

„Ako jedna ili druga zemlja preduzima mere koje čine (evropske aspiracije) više hipotetičnim to neće služiti interesu njihovog stanovništva“, rekao je Blinken.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR