Glas Javnosti

POSLE ŠPANIJE I RUMUNIJA ODGOVORILA PRIŠTINI: NEĆEMO priznati nezavisnost KOSOVA, iako pozdravljamo SPORAZUM!

Politika
Autor: Glas Javnosti

-Normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine neće promeniti stav Rumunije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova, odgovarajući na pitanje prištinskog portala Zeri da li će promeniti svoj stav.

 

Oni su pozdravili sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu, izražavajući nadu da će on doprineti normalizaciji odnosa dve strane.

-Rumunija izražava nadu da će posvećenost koju su pokazale obe strane tokom dijaloga uz posredovanje EU i tokom sastanka u Vašingtonu dovesti do pune normalizacije odnosa dve strane i da će ojačati perspektivu evropskih integracija za čitav region, navelo je Ministarstvo i  podsetilo na svoj principijelan stav po pitanju nezavisnosti Kosova, da proizilazi iz opšteg političkog konsenzusa, kao i da je zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

-Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova samo ako se zasniva na sporazumu dve umešane strane, doprinosi regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom. S tim u vezi podstičemo aktere u Prištini da sprovode međunarodne sporazume, posebno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Pre nekoliko dana i špansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja sporazum iz Vašingtona, ali da neće promeniti stav o pitanju nezavisnosti Kosova.

Osim Španije i Rumunije, nezavisnost Kosova nisu priznale još tri članice EU – Grčka, Kipar i Slovačka.

(Glas Javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR