Glas Javnosti

POSLE LOZNICE, RED JE NA VLADI SRBIJE! PONIŠTITE prostorni plan za Jadar

Politika
Autor: Glas javnosti

Nakon što je Skupština grada Loznice, po hitnom postupku, stavila van snage Prostorni plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, neka ekološka udruženja uputila su Vladi Srbije danas zahtev da poništi Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“.

Zahtev su u ime građana uputila udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” i “Кoalicija za održivo rudarstvo u Srbiji” koji smatraju da bez ukidanja ovog krovnog dokumenta, vrata za realizaciju rudnika litijuma i dalje ostaju otvorena. Naime, upravo njegovim usvajanjem marta 2020. godine je omogućeno da se više stotina hektara poloprivrednog zemljišta pretvori u građevinsko što je dalo zeleno svetlo Rio Tintu da krene u otkup.

U Zahtevu koji je upućen Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić između ostalog se kaže da je Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ (PPPPN) donet ilegalno i da su zato ova dva udruženja podnela i Ustavnu inicijativu za njegovo preispitivanje.

 PPPPN je donet ilegalno jer u momentu kada je podnet zahtev za Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ kompanija nije imala overene rudne rezerve (nije ih imala ni u trenutku donošenja PPPPN-a 2020. godine), konsultovanu Studiju opravdanosti,koju predstavnici vlade pogrešno nazivaju Studijom izvodljivosti. Studija izvodljivosti se radi za državne projekte od javnog interesa, što ovaj projekat nije - kaže se u zahtevu,piše Blic biznis.

Pored toga ova dva udruženja traže i da se iz Prostornog plana Republike Srbije izbaci projekat eksploatacije litijuma u Jadru i Rađevini kao i bilo gde u državi.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR