Glas Javnosti

Посланици Скупштине Србије о повлачењу признања независности Косова

Politika
Autor: N1/foto: wikipedia

У скупштинској расправи о међународним споразумима, посланици су највише времена посветили честиткама и похвалама због још једног повлачења признања независности Косова.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ похвалио је спољну политику Србије и вест да је Сијера Леоне осамнаеста земља која је повукла признање независности Косова. Он је оценио да је то свакако успех српске дипломатије, али и да је "позиција Србије прилично контрадикторна и конфузна" те да ће сав посао бити узалудан уколико Косово на крају Бриселског процеса постане чланица Уједињених нација.

"Ми смо се повукли са Севера Косова, учврстили косовске институције на Северу, а нисмо добили ни ту Заједницу српских општина, и још смо на све то добили таксу од 100 одсто", рекао је Шешељ и додао да је симптоматично да се странке на власти позивају на Резолуцију 1244 СБ УН само када су у изборној кампањи.

Посланик из групе Нова Србија- Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић такође је похвалио активности владе и Министарства спољних послова и рекао да је повлачење признања једна од ретких позитивних ствари "од које је слаба корист ако српска власт, свесно или несвесно, у другим стварима иде на руку напорима Косова да заокружи своју сувереност".

Осврнуо се на Бриселски споразум из којег је Србија испунила све, "а приштинска страна апсолутно ништа", а сада опет Србија чека да Приштина повуче таксе како би се наставили званични преговори док у међувремену склапа споразуме о авионском и железничком саобраћају и изградњи ауто-пута који је, како је оценио Вукадиновић, "предвиђен за олакшано кретање трупа и материјала НАТО од Драча ка Истоку".

Посланик Народне сељачке странке Марјан Ристичевић честитао је свима, осим како је истакао "жутим несрећницима" осамнаесто повлачење признања независности Косова и изнео низ критика на рачун Вука Јеремића, Бориса Тадића и Војислава Коштунице у чије време су косовски Албанци прогласили независност.

И самостални посланик Миладин Шеварлић честитао је свима који су уложили напор да још једна држава повуче признање и изразио наду да тај процес неће бити заустављене, те додао да је путовање у ЕУ без Косова "двосекли мач". Шеварлић је рекао да Србија на свом путу ка Европској унији треба да направи предах и преиспита "куда нас то води ако у саставу земље није и Косово и Метохија".

Посланици Скупштине Србије разматрају два међународна споразума који се односе на заштиту података о личности и сарадњу са Азербејџаном.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR