Glas Javnosti

POSLANICI OPOZICIJE PODNELI ZA PROCEDURU INTERPELACIJE : Ministar Siniša Mali na tapeti u Narodnoj Skupštini

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici opozicije započeli su proceduru interpelacije ministra finansija Siniše Malog. Oni traže od Vlade da se izjasni da li su uvrede koje je Mali izneo na njihov račun u Skupštini Srbije stavovi celog kabineta Ane Brnabić ili njegovi lični.

Traže da ga Vlada tim povodom razreši ili da on sam podnese ostavku.

Ukoliko se to ne desi u Skupštini bi trebalo da se održi posebna sednica na kojoj će se raspravljati o ministru, a zatim i glasati o njegovom razrešenju

Isprovociran govorom šefa poslaničke grupe Narodne stranke Miroslava Aleksića, ministar finansija Siniša Mali juče je na sednici skupštine izrekao nekoliko vrlo ozbiljnih optužbi na račun opozicije.

“Da li ste ljudi vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota“, rekao je Mali.

Tim povodom su sinoć predstavnici nekoliko opozicionih stranaka saopštili da su pokrenuliprocedure za interpelaciju Malog.

Predsednik Demokratske stranke i potpredsednik Skupštine Srbije Zoran Lutovac rekao je da ona podrazumeva raspravu u plenumu o ministru finansija.


„Neposredan povod jeste obraćanje potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog koji se nedolično poneo u Skupštini Srbije i tom prilikom uvredio poslanike, unizio Skupštinu i nastavio sa svojim nepristojnim ponašanjem“, rekao je Lutovac i dodao:

“Tražićemo od Vlade Srbije da se izjasni da li su ovo lični stavovi ministra finansija ili je to i vladin stav. Tražićemo ili da bude razrešen ili da podnese ostavku.“

Šta je zapravo interpelacija?

Na sajtu parlamenta se navodi sledeće:

“Instrument kontrolne funkcije Narodne skupštine nad radom Vlade, predviđen Ustavom. Pitanje koje najmanje 50 narodnih poslanika upućuje Vladi ili njenom članu, s ciljem da se dobije objašnjenje određene radnje preduzete u vođenju politike. O odgovoru Vlade odnosno člana Vlade na interpelaciju vodi se rasprava na sednici Narodne skupštine i na kraju se glasa o odgovoru. Ako Narodna skupština izglasa prihvatanje odgovora, nastavlja da radi po usvojenom dnevnom redu. Ako Narodna skupština glasanjem ne prihvati odgovor Vlade ili člana Vlade, pristupiće se glasanju o nepoverenju Vladi ili članu Vlade ukoliko prethodno, po neprihvatanju odgovora na interpelaciju, predsednik Vlade odnosno član Vlade ne podnese ostavku”.

Dugogodišnji poslanik i profesor Filozofskog fakulteta Žarko Korać kaže da ne pamti da je ikada u srpskom parlamentu zabeležen ovakav slučaj piše Nova.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR