Glas Javnosti

POSETA O KOJOJ ĆE SE PRIČATI : Vučić odlikovao El Sisija, potpisani brojni sporazumi između Srbije i Egipta

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom el Sisijem.

Prvo je priređen svečani doček za uvaženog gosta, a potom su Vučić i El Sisi razgovarali u Palati Srbija.

Posle plenarnog sastanka delegacija Srbije i Egipta, Vučić je odlikovao El Sisija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku obraćanja najavio otvaranje direktne avio-linije Beograd-Kairo.

- Koliko nama Egipat znači govori činjenica da je Kraljevina za prvog ambasadora u vašoj zemlji postavila velikog pesnika Jovana Dučića. Zaista sam fasciniran svime što sam video u filmu koji je predstavio egipatske projekte - rekao je predsednik Vučić.


On je dodao da se nada da će do kraja oktobra biti završeni pregovori o uspostavljanju slobodne trgovine među našim zemljama piše Novosti online

 U svim oblastima možemo da napredujemo i da radimo više. Želim samo da poručim nešto egipatskim privrednicima, mi imamo stabilne javne finansije, i da je nivo javnog duga u odnosu na BDP 53 odsto, što imaju dve ili tri zemlje u Evropi. Istovremeno smo prvak u regionu po privlačenju stalnih direktnih investicija, 3,2 do 3,5 milijardi evra na godišnjem nivou dođe u našu zemlju - kazao je predsednik.

Vučić ističe da Srbija pruža brigu za svakog investitora, i pomenuo je turizam.

- Srbi vole Egipat, idu tamo i ići će još više. Ja sam se našalio, i kad turisti razmišljaju da ne odu u Egipat zbog jedne ajkule, nijedan Srbin neće napustiti Egipat. Nama ajkule ne mogu ništa, uživamo u egipatskom divnom Crvenom moru. Hvala vam na divnom gostoprimstvu. I dođite kod nas da uživate, imamo fantastične ski-centre i planine - poručio je predsednik Vučić.


Predsednik Egipta je rekao da je Srbija napredna zemlja koja ima veliki potencijal.

- Sve što treba Srbiji može da se nađe u Egiptu. Egipat je veliko tržište, i ja imam volju da sa gospodinom predsednikom unapredimo saradnju naših zemalja. Mi vas podržavamo i uvek ćemo biti tu da prevaziđemo sve prepreke - kazao je El Sisi.
On kaže da je 2016. godine Egipat počeo ekonomske reforme, i da je kroz razne nacionalne projekte zemlja unapredila svoju privredu.


- Došla je pandemija korona virusa, i ostali smo na istom ekonomskom nivou. Nismo imali velike gubitke, što je dobar rezultat. Ove godine smo imali rast od devet odsto, a onda je počeo sukob u Ukrajini. Što je loše za naš rast. Ali mi u Egiptu verujemo u uspeh, i ako verujete u uspeh možete sve da prevaziđete - kazao je El Sisi.

Predsednik Egipta je poručio srpskim privrednicima da su uvek dobrodošli u Egiptu, kako bi razmenjivali iskustva sa svojim kolegama.

El Sisi ističe da Srbi u Egiptu mogu da nađu mnoge prilike za poslovanje. 

- Rekao sam predsedniku Vučiću da hoćemo da gradimo 4.000 kilometara brzih pruga. Ali da ne dužim, mi želimo da sarađujemo sa vama i radujemo se tome - poručio je predsednik Egipta srpskim privrednicima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR