Glas Javnosti

Porođajne muke u formiranju "KOVID VLADE SRBIJE" još nisu završene? SAD IVICA DAČIĆ MEŠA KARTE

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbija je, da podsetimo one sa slabijim pamćenjem, redovne parlamentarne izbore okončala poslednjih dana proleća, četiri meseci je Aleksandar Vučić besomučno mešao karte i premišljao se oko sastava vlade, ušli smo u grejnu sezonu, a Vladu Srbije - još nismo zvanično dobili?!

Ali, mudrovanje je, nadamo se završeno, Parlament je konstitiuisan predsednik Skupštine Srbije je prvi put u istoriji Srbije i lider stranke (Ivica Dačić, SPS), a Srbija će Vladu konačno dobiti, ako Bog da, u sredu, 28. oktobra, poslednjeg dana po propisima...i zakonu!

Srbija dakle, pored toga što je, kako nas Aleksandar Vučić i Ana Brnabić danonoćno i besomučno ubeđuju prva po ekonomskom rastu u regionu, ili prva i  druga u Evropi - u šta mnogi sumnjičavo vrte glavom, zasigurno je neprikosnoveni lider Balkana - ne samo po dužini mudrovanja - već i po broju članova nove vlade!

Trenutno, kako je danas na konferenciji za  štampu iz sedišta Srpske napredne stranke u starom Merkatoru poručila stara-nova premijerka Ana Brnabić - njen kabinet će imati zasad sigurno 21 resor, dakle 22 člana Vlade sa premijerkom...

Ali, iako je nedelja 25.oktobar leta gospodnjeg 2020. najavljena kao "DAN D" kada če Srbija saznati konačno sastav svoje "oročene Vlade", zbog premišljanja u SPS-u najavljeno je biranje još najmanje jednog ili dva ministra - bez portfelja?!

A, shodno praksi Ana Brnabić imaće  verovatno i nekog potpredsednika!

Oročena Vlada Srbije bi tako mogla da ima najmanje 25 ministara... A u ranijim vladama, bar je takva praksa bila postojali su i prvi potpredsednici (Vučić, Dačić) i potpredsednike koji su istovremeno bili i ministri  (Jovan Krkobabić, Zorana Mihajlović, Rasim,  Ljaljić...)

Tako će Srbija, u inat komšijama, pored toga što je prvak Evrope po rastu BDP, zasigurno biti šampion u regionu po broju resora u kabinetu Ane Brnabić.

* Naše zapadne komšije u Hrvatskoj imaju Vladu od 17 resora, a četvorica ministara zauzimaju i mesta potpredsednika , pa tako sa Andrejem Plenkovićem ceo kabinet ima 18 članova.

* U deželi, nekadašnjoj bratskoj republici Sloveniji, građani plaćaju premijera Janeza janšu i 16 njegovih ministara.

* Makedonac Zoran Zaev u svojoj Vladi ima pored sebe još 19 članova . Kao zamenici premijera navedena su četiri člana Vlade , a 15 ih obavlja funkciju ministra.

* I Vlada Federacije Bosne I Hercegovine ima 17 članova. Premijera, tri potpredsednika  13 ministara.

* Među bivšim država Jugoslavije posle Srbije najveći broj članova imala je odlazeća vlada Crne Gore - 21, i jednog ministra bez portfelja.

* Komšije, Rumuni imaju 18 predstavnika izvršne vlasti. Premijera , jednog potpredsednika I 16 ministara,

* Bugari mogu da se pohvale vladom od 20 članova , koja pored predsednika ima i tri potpredsednika i 16 šefova resora.

* Kod albanskog premijera Edija Rame, u kabinetu, uz njega ima još 15 članova vlade, od kojih je jedan njegov zamenik.

* Kabinet Sebastijana Kurca u Austriji ima 17 članova, računajući i njega. U bečkoj vladi je jedan potpredsednik I 16 ministara.

*Vladu sa najmanje resora u okruženju imaju Mađari. Pored premijera Viktora Orbana, građani Mađarske plaćaju dva potpredsednika , dva ministra pri kabinetu premijera i 10 resornih ministara, što ovu vladu sa 15 članova čini najmanjom Vladom u okruženju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR