Glas Javnosti

POLITIČKI KAMELEONI: Ko su SNS perjanice iz redova DOS-a 20 godina posle 5. oktobra?

Politika
Autor: Glas javnosti

Posle dve decenije od oktobarskih promena, mnogi koji su se obreli, u to vreme, u strankama koje su bile deo Demokratske opozicije Srbije (DOS) ili im bili ideološki bliski javno zastupajući tu politiku, danas su promenili dresove i perjanice su Srpske napredne stranke.

 Među najistaknutijim i najpoznatijim dosovcima  je sada jedan od ljudi od velikog poverenja u SNS,  Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Pored njega u redovima naprednjaka našli su se i bivši otporaš, a budući ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, nekada ponosna omladinka DOS-a Zorana Mihajlović, sadašnji ministar građevinsrtsva , saobraćaja I infrastrukture.

Jedna od danas udarnih pesnica SNS je i Siniša Mali, koji je u prvoj demokratskoj vladi bio pomoćnik u Ministarstvu privrede. Kao kadar SNS bio je prvi čovek Beograda, a aktuelni je ministar finansija u Vladi Srbije.

U svim dosadašnjim  vladama novih vlasti obreo se kao ministar i Rasim Ljajić, koji je bio jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a. Svoje mesto, lider SDP imao i u svim kabinetima, u Nemanjinoj 11 i pre 2012. godine i dolaska naprednjaka na vlast.

Jedan od najbližih saradnika ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića Vladimir Beba Popović , koji je bio direktor izborne kampanje Koalicije DOS-a,a zatim šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije od 2001. do 2003. godine, izjavio je da se Institut za javnu politiku koji vodi bavi poslovima koji su direktno vezani za rad aktuelne vlade.

U prvim  redovima Srpske napredne stranke danas su i mnogi drugi koji su svojevremeno stajali rame uz rame sa Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom kao simbolima petooktobarskih  promena.

U Demokratskoj stranci , kao čovek od Đinđićevog poverenja, bila je i Aleksandra Joksimović, aktuelni ambasador Srbije u Londonu. I njena koleginica Jelena Trivan, direktor “Službenog glasnika” , svojevremeno je bila poslanik i  glasnogovornik DS.

Politički dres presvukao je, nekada savetnik za medije Borisa Tadića, Nebojša Krstić koji je danas jedan od najvećih zagovornika politike SNS.   

I nekadašnji kadrovi Demokratske stranke Srbije, bliski saradnici Vojislava Koštunice,  popunili su redove naprednjaka. Među njima su Nebojša Bakarec, koji je bio ovlašćeno lice DOS-a pred izbore u septembru 2000. godine. Ta uloga mu je poverena i pred  republičke, decembarske izbore,  kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime kandidata za predsednika Srbije, Vojislava Koštunice.

Nakadašnji dugogodišnji  portparol Koštunicinog DSS Andreja Mladenović, danas je pomoćnik gradonačelnika Beograda, a aktuelani ministar poljoprivrede Branisalav Nedimović bio je narodni poslanik DSS, a ispred te stranke i gradonačelnik Sremske Mitrovice.   Njegov kolega iz redova SNS, poslanik Dragan Šormaz “preleteo” je u redove naprednjaka  iz DSS.  Iz iste stranke u SNS došao je i  ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

(Glas javnosti/O.M.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR