Glas Javnosti

POLICIJA ISPRED PREDSEDNIŠTVA: Narodna patrola pred glavnim ulazom, probili ogradu (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Policijske snage raspoređene su u centru Beograda

Grupa maskiranih mladića sa fantomkama i kapuljačama, predvođena vođom ultradesničarske organizacije Narodne patrole Damjanom Kneževićem porušila je zaštitnu ogradu i došla do glavnog ulaza u zgradu. Ubrzo su došle jake policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracije koje su stale ispred Predsedništva i demonstranata.

Ultradesničari, policija, demonstracije


U pozivu na današnji skup je navedeno da je razlog "zaštita Kosova i protivljenje nemačko-francuskom predlogu".

Među ultradesničarskim organizacijama koje su pozivale na protest su i Narodne patrole. Njihov vođa Damjan Knežević je krajem prošle godine na Telegram kanalu objavio da je posetio novu zgradu ruske paravojne plaćeničke grupe Vagner u Sankt Peterburgu.




On je tokom obraćanja na skupu najavio da su spremni, kako je rekao, na mnogo više od nereda. "Molimo državno rukovodstvo Rusije, da čak i ako naše rukovodstvo ne spreči ulazak Kosova u UN, da udare veto i da nam daju bar mesec dana da sklonimo ovog izdajnika", rekao je vođa ove ultradesničarske organizacije, piše Euronews.



Među onima koji su pozivali na protest je i vođa ekstremističkog pokreta Obraz Mladen Obradović, ali i Borislav Antonijević iz udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku koje je poznato po antivakserskim stavovima. On je u žižu pažnje javnosti došao nakon što u jednoj emisii nije znao pravo ime Fajzerove vakcine, ali i posle izjave da je homoseksualnost bolest koja je naišla na brojne kritike stručne javnosti. Od parlamentarnih stranaka na protest je pozvao pokret Dveri.

Krenuli na protest sa puškom i municijom


Ranije danas pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA zaustavili su u Sremskoj Kamenici automobil "citroen", kojim je upravljao D. B (1987), a na suvozačevom mestu je sedela J. Š. (1992), i u kojem su pronašli oružje karabin.




Kako se navodi u saopštenju MUP-a, prilikom kontrole i pregleda lica u vozilu je ispod zadnjeg sedišta pronađen karabin, sa postavljenim optičkim nišanom i više komada municije. Kako se sumnja, navedena lica su krenula za Beograd na javno okupljanje ispred zgrade Predsedništva zakazano za 18 časova. Osumnjičeni su privedeni.

Tanjugu je prethodno potvrđeno u MUP-u da je policija privela pripadnika neformalne ultradesničarske grupe "Narodne patrole" iz Bačke Palanke D. B, kod koga je pronađena puška sa optičkim nišanom i municijom. D. B. je uhapšen kad je, kako se sumnja, krenuo za Beograd na protest koji je za večeras najavljen ispred Predsedništva.



Inače, ova ekstremno desničarska organizacija je poznata po akcijama koje je sprovodila protiv migranata u Srbiji, ali i po organizaciji skupova u Beogradu koji su podržavalli Rusiju nakon što je ta zemlja pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Policijske snage raspoređene su u centru Beograda. Vozila Policijske brigade raspoređena su iza crkve Svetog Marka, a iza Skupštine Srbije parkirana su dva autobusa, u kojima se nalaze policajici sa opremom za razbijanje demonstracija, javlja agencija Fonet. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR