Glas Javnosti

POJAČAN NADZOR ZBOG MIGRANATA: Policajci iz Srbije, Mađarske i Austrije na granici sa Severnom Makedonijom

Politika
Autor: Glas javnosti

Pripadnici policije Srbije, Mađarske i Austrije ubuduće će zajedno patrolirati radi zaštite granice naše zemlje sa Severnom Makedonijom od pojačanog migratornog pritiska.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave granične policije, zajedno sa policijskim službenicima Mađarske i Austrije i predstavnicima diplomatskog kora, danas su prigodnom ceremonijom u svečanoj sali Opštine Vranje obeležili početak zajedničke operacije na granici Republike Srbije prema Republici Severnoj Makedoniji, a koja za cilj ima zaštitu srpske državne granice od pojačanog migratornog pritiska iz Republike Severne Makedonije, saopštio je MUP Srbije.

Kako se navodi, na osnovu Memoranduma o razumevanju tri zemlje o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija i zaštite granica, koji je 16. novembra 2022. godine potpisan od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i kancelara Savezne Republike Austrije Karla Nehamera, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava granične policije pristupila je opsežnim pripremama za operacionalizaciju ovog dokumenta u cilju zaštite granice Republike Srbije od pojačanog migratornog pritiska iz pravca Republike Severne Makedonije.

Tada je u dogovoru sa partnerima iz Mađarske i Savezne Republike Austrije napravljen plan operativnih aktivnosti i dogovoreno je zajedničko angažovanje policijskih službenika tri države, formiranjem zajedničkih patrola koje će uz upotrebu specijalizovane opreme za nadzor državne granice obezbeđivati bezbednosno ugrožen granični pojas, u cilju podizanja opšte bezbednosti tog područja, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR