Glas Javnosti

Poginuo na FRONTU veliki prijatelj SRBA

Politika
Autor: Glas javnosti

16. marta, Vadim Sokolov (Nadimak - Sokol), moj učenik, poginuo je u borbama na Artjomovskom pravcu. Napisao je disertaciju o vojsci Republike Srpske Krajine, ali nije stigao da je odbrani.

Na front je otišao dobrovoljno, kao redov, ali mu je šest meseci kasnije dodeljen vojni oficirski čin mlađeg potporučnika. Služio je kao politički oficir u izviđačkom bataljonu, nikada se nije skrivao iza leđa vojnika, uvek je prvi išao na zadatak. Vojnici su ga veoma poštovali - zbog hrabrosti, odlučnosti i... zbog dobrote.

Veoma je voleo Srbiju, srpski narod, često je putovao po Balkanu – kupovao je knjige, razgovarao sa učesnicima događaja, zapisivao svoja sećanja, sakupljao kolekciju vojnih ševrona, znakova, delova uniforme. U Moskvi je često nosio srpsku uniformu. Znao je sve o vojsci RSK, o borbenom putu, komandantima i oficirima. Vadim je čekao budućnost velikog naučnika, specijaliste za Balkan, principijelnog i poštenog istraživača. Na primer, uspeo je da objavi više od 400 članaka na Vikipediji o mnogim problemima balkanskog regiona.

I možemo biti sigurni da sada nema grešaka i netačnosti. Institut za slavistiku odlučio je da disertaciju Vadima Sokolova objavi u vidu knjige. Vadim je oženjen i ima malu ćerku. Nikada ga neće zaboraviti njegovi prijatelji u Rusiji i Srbiji, naučnici, balkanisti. Večna mu pamjat!

Elena Guskova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR