Glas Javnosti

POD LUPOM! Četiri ministra pod istragom Uprave za pranje para?! (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Četvoro ministara nalazi se pod istragom Uprave za pranje para, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prećutao njihova imena. Aktuelne i stare afere u kojima su se spominjale mahinacije sa novcem vode ka četiri imena, za koje je najrealnije pretpostaviti da se nalaze u fioci Uprave: Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Nela Kuburović i Nenad Popović.

-U pitanju su najobičnije provere. Veoma je važno da civilni sektor bude jak i da postoji odnos poštovanja sa državom, ali da je veoma važno i da zakoni važe za sve i da niko ne sme da bude iznad zakona. Nije reč o bilo čemu posebnom, nego o najobičnijim proverama. Ali uvek je politika u pitanju. Da dignemo dreku kako smo ugroženi pa ćemo da dobijemo nešto više para od donatora. I to je tako 30 godina”, rekao je Vučić aludirajući na to što se veliki broj medijskih i nevladinih organizacija našao pod istragom Uprave za pranje novca, a što je izazvalo veoma burne reakcije prethodnih dana.

U pokušaju da saznamo koji su se ministri našli pod lupom, redakcija Nova.rs poslala je poruke svim članovima Vlade Srbije. Odgovor je stigao samo od dva ministra, koji izgleda jedini u smislu finansijskih marifetluka nemaju šta da kriju. To su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mihajlovićeva je poručila da je sigurna da su ministri pod mnogim proverama.

-Ja mislim da su provere jednake za sve i da svako od nas jeste pod mnogim proverama. Zakon važi za sve i isti je za sve. Od Vlade, vladinih istitucija do nevladinog sektora”, rekla je Mihajlović.

Šarčević je siguran u svoj čist obraz. I račun.

-Nisam taj. Ja sam ušao u vladu kao situiran i ostvaren čovek”, rekao je Šarčević, a na pitanje kako uopšte komentariše to što su pojedini ministri pod istragom kaže:

-Ne komentarišem. Svako odgovara za svoje ponašanje.

 Kad se krene u analizu dela i nedela ministara, čije se ime provlačilo kroz finansijske afere put vodi ka četiri člana Vlade: ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Mihajlović i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Za ime ministra finansija Siniše Malog vezuju se mnoge afere, od nelegalnog rušenja u beogradskom kvartu Savamala 2016. godine zarad projekta “Beograd na vodi” u vreme kada je bio gradonačelnik Beograda, plagiranja doktorata, kupovina 24 apartmana u luksuznom bugarskom turističkom kompleksu tokom 2012. i 2013. godine… Jedan je kupio na svoje ime, a ostale kao zastupnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.
Izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca iz novembra 2016. takođe je naveo više sumnjivih novčanih transkacija u kojima je učestvovao Mali, izmešu ostalog, da je imao najmanje 45 računa u različitim bankama u Srbiji, od čega 17 na svoje ime, najmanje jedan se vodio na njegovu konsultansku firmu, 21 račun imala je njegova bivša supruga i najmanje tri računa vodila su se na njihovu maloletnu decu. Mali je uplaćivao desetine hiljada evra nepoznatog porekla na svoj, račun svoje supruge, ali i račune dece. Osim toga, novac je na račune stizao i iz ofšor zona – Britanskih Devičanskih Ostrva, Lihtejnštajna, Švajcarske i Hong Konga. Jednim fiktivnim poslom, Mali je sebi uplatio 525.000 evra sa računa u švajcarskoj banci na račun u Srbiji.

Iako je ovo biografija koja svakako budi sumnju, zanimljivo bi bilo da Mali sam sebe istražuje, jer se nalazi na mestu predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i terorizma. A postavljen je na ovu funkciju, Iako je bio pod sumnjom za pranje novca?!

Aleksandar Vulin i tetka iz Kanade

Sledeći ministar koji bi mogao da se nađe na spisku Uprave za pranje para bio bi Aleksandar Vulin, zbog više nego sumnjive kupovine stana u Beogradu. I dan danas ostalo je neistraženo kako je Aleksandar Vulin nabavio 205.000 evra za kupovinu stana na Vračaru. Prema njegovim rečim anovac je u gotovini dobio n apozajmicu od tetke njegove supruge iz Kanade, međutim, ne postoji nikakav pisani trag kako je taj novac ušao u zemlju. Nema izvoda iz banke, niti potvrde carinika da je novac Vulin uneo u zemlju u kešu, imaginarna tetka nikada nije ispitana o ovom slučaju i prijava Agencije za borbu protiv korupcije je odbačena.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

Захваљујући Вучићевој храбрости избегнут сукоб БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин оценио је данас да је део опозиције, који је протестовао испред зграде РТС, покушао да изазове сукоб и хаос, али да је то избегнуто захваљујући "личној храбрости и ауторитету" председника Александра Вучића. Коментаришући протест испред зграде РТС, где је синоћ гостовао председник Вучић, на којем је био и лидер Двери Бошко Обрадовић, Вулин је оценио да су "чланови ДОС-а" покушали да изазову сукоб, "да падне српска крв и Београд почне да личи на Кијев". "Вучић је синоћ показао зашто је председник и зашто ће опет бити председник а Обрадовић зашто јесте и зашто ће увек и бити само улични силеџија. Вучић је нацији показао шта је све урадио, а Обрадовић шта би радио само да је на власти. Вучић је стао испред нације, а Обрадовић се сакрио иза три девојчице", рекао је Вулин. Оценио је да је само захваљујуци Вучићевој личној храбрости и ауторитету сукоб избегнут, али да неки следећи пут можда неће бити тако. "За хаос у Београду и Србији довољна је само једна будала. Једном љотицевци увек љотицевци", навео је Вулин. Извор: Танјуг #pokretsocijalista #AleksandarVulin #AleksandarVucic #sns #srbija #serbia #instagramsrbija #rts #radiotelevizijasrbije

Објава коју дели PokretSocijalista SavskiVenac (@pokret_socijalista_s_venac) дана

Nela Kuburović i suprug i brat

Na spisku bi se mogla naći i ministarka pravde Nela Kuburović, zbog više nego sumnjivih informacija da je firma na čijem čelu se nalazi njen suprug i brat članice Kriznog štaba doktorke Darije Kisić Tepavčević potpisala unosne ugovore sa javnim preduzećima i ministarstvima u vrednosti od oko 26,8 miliona evra. Kompanije bliske Bojanu Kisiću, dobile su čak 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima u vrednosti od oko 26,8 miliona evra, uključujući i tender od tri miliona evra za održavanje zdravstvenog informacionog sistema. Ministarka je 1. maja saopštila da ona “ni na koji način” nije povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug Bojan Kisić, “niti je u mogućnosti da utiče na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta”, međutim, možda je neko drugi sada zaključio da je situacija drugačija.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

Готово две деценије од прве најаве Србија је добила Нацрт закона о пореклу имовине. Процењује се да ће нова законска решења спречити варање система, а да ће под пореском лупом бити политичари, привредници, естрадни уметници. Усвајање закона се очекује до краја године. Стил живота показује ко треба да буде контролисан, каже министарка правде Нела Кубуровић. Нела Кубуровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је утврђена тачна процедура на који начин може да се утврди да ли је нечија имовина у складу са приходима пријављеним Пореској управи. Опширније на нашем сајту. #Kuburovic #nelakuburovic #pravdars #ministarstvopravde #ministryofjustice #porekloimovine #zakon #nacrtzakona #poreskauprava

Објава коју дели Министарство правде (@pravdars) дана

Nenad Popović i rajski papiri

Poslednji, ali ne manje važan, bio bi Nenad Popović, zbog afere Rajski papiri, kada se njegovo ime našlo među 120 svetskih političara koji se optužuju za skrivanje imovine. Popović je prea ovim dokumentima u vreme kada je bio potpredsednik Skupštine, kontaktirao jednu agenciju za ofšor usluge, jer je hteo da napravi novu strukturu ofšor kompanija koje poseduje i da ih preseli na ostrvo Man i trast u Hongkongu. Iz agencije su onda zatražili njegov pasoš i krenuli su da ga istražuju, i otkrili kontroverzne poslove koje je radio u Rusiji. Procenjena vrednost imovine Popovićevih kompanija je 75 miliona dolara, a njihova tržišna vrednost 100 miliona dolara, ali se te vrednosti ne mogu videti u imovinskoj karti ministra u Agenciji za borbu protiv korupcije, jer je u nju upisana samo nominalna vrednost pomenutih kompanija, ali ne i vrednost njihove imovine.

Momentalna ostavka

I prema proceni Zorana Gavrilovića iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) ova četiri ministra mogla bi biti na udaru.

-Mi možemo samo da naslućujemo ko su ti ministri. Ako sudimo na osnovu afera ta četvorka bi mogla da glasi ovako: Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Nenad Popović i Nela Kuburović. Mogao bi tu da se nađe i Zlatibor Lončar zbog vrlo problematične kupovine stana od pripadnika zemunskog klana. Ovo jesu najsumnjiviji ministri, međutim, mi ne znamo šta se sve nalazi u Vučićevim fiokama i da li je ovo sve deo igre oko Vlade. Da ti ministri ne budu u novom sazivu. Zaista bi bio skandal da ministri koji su pod istragom, ponovo budu izabrani”, kaže Gavrilović.

On smatra i da je Vučić morao reći imena tih ministara.

-Mene interesuje zašto Vučić nije objavio njihova imena. Javnost ima pravo to da zna, jer ako su pod istragom ne bi smeli da budu više na funkciji. Čim su pod istragom, to dovodi u pitanje njihovo postupanje i integritet. Zapravo, sa ovim informacijama u javnost je trebalo da izađe premijerka Ana Brnabić, da kaže njihova imena i da traži momentalnu ostavku, zaključuje Gavrilović.

(Glas javnosti/Nova.rs)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR