Glas Javnosti

ПОЧЕЛО ПОКЛАЊАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Албанска Општина Косово Поље одлучила да прихвати 100 хектара земље које им је "поклонила" српска општина Грачаница

Politika
Autor: Глас јавности / Бета, КоССев / од 11.10.2018.

Општина Косово Поље је данас после гласања одборника одлучила да прихвати 100 хектара земље које им је "поклонила" општина Грачаница, у катастарским зонама Преоце и Угљаре на којима се налази и елитно насеље "Маригона".

То решење донето је у форми Предлога Одлуке о узајамном уређењу катастарских линија између две општине, преноси портал КоССев.

За усвајање одлуке гласало је 15 одборника, а 9 је било против.

Предлог је пред одборнике Скупштине Општине Косово Поље ставио градоначелник те локалне самоуправе Бурим Бериша, који је у образложењу навео да се 24. августа, на основу захтева становника, обратио надлежнима у Општини Грачаница да катастарске зоне Преоце и Угљаре "пређу у надлежност општине Косово Поље".

"Скупштина Општине Грачаница је усвојила одлуку да нам се врати један део територије. Њихова одлука је законска. Министарство администрације локалне самоуправе Косова је оценило да је ова одлука законска", казао је Бериша.

КоССев преноси да у материјалу који су уочи седнице добили оборници није било наведено колика површина територије општине Грачаница ће бити предата општини Косово Поље.

"У материјалу који смо добили пише само катастарска зона Угљаре и катастарска зона Преоце. Мене интересује о којој површини се ради и колика је површина насеља Маригона", питао је одборник Српске листе Љубиша Ћирковић.

Одговор је дан раније дао његов колега Срђан Поповић, који је потврдио да ће предлогом о уређењу катастарских зона општини Косово Поље припасти око сто хектара земљишта садашње општине Грачаница.

Чија је иницијатива?

Косовска опозиција оштро критикује одлуку градоначелника Косова Поља који чак наводи да се ради о "враћању дела територије", и кажу да он иначе не присуствује седницама Скупштине Општине, али да је данас не само дошао, већ наводно и извршио притисак да се гласа.

"Овај предлог је усвојен на предлог председника општине Грачаница Срђана Поповића, који је истакао да је иницијативу покренуо на захтев грађана општине Грачанице. Међутим, данас након што је одржана седница у СО Косово Поље, председник те општине Бурим Бериша наводи да је захтев потекао од стране грађана њихове општине. На чији је захтев заиста покренута иницијатива о измени граничних линија и даље је нејасно, јер ниједна од општина није обелоданила захтев грађана који се наводи у саопштењима оба актера овог процеса", упозорили су посланици Самосталне либералне странке (СЛС).

Према сазнањима "Неw пресс" продукције, уређењем катастарских линија између општина предвиђено је да око 108 хектара територије општине Грачаница припадне општини Косово Поље.

На тој територији налази се и 445 углавном стамбених објеката, од којих су три у власништву Срба, а остали у власништву Албанаца.

Елитно насеље "Маригона" надомак Приштине простире се на 595 парцела, укупне површине 795.136 квадратних метара и популарно је међу имућнијим Албанцима.

Прошлог месеца је на предлог општинских органа у Грачаници, а са 14 гласова за на седници ове СО, усвојен предлог градоначелника Срђана Поповића, који се тада налазио у Београду, да се омогући препис катастарских зона Преоце и Угљаре, из власништва општине Грачаница у власништво општине Косово Поље.

(Бета, КоССев)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR