Glas Javnosti

POČELA ČISTKA U BIA! Smenjeni ljudi Zlatibora Lončara, među njima i šef Odseka za prisluškivanje

Politika
Autor: Glas javnosti

Iz redova Bezbednosno-informativne agencije počela je čistka kadrova Zlatibora Lončana, ministra zdravlja koji je pre nekoliko meseci pretio da će da napusti Srpsku naprednu stranku, saznaje "Glas javnosti".

Prvi koji je odstranjen je Zoran Stanić, zvani Zis, načelnik Sedme uprave BIA, koja se bavi i prisluškivanjem i posebnom proverom građana.


- Ministar zdravlja je vrlo blizak prijatelj Stanića i mnogi funkcioneri naprednjaka su posle Lončarovih pretnji napuštanja SNS-a strahovali od prisluškivanja. Pošto je Lončar pretio, ali je ostao na mestu ministra, radilo se na smeni Stanića - objašnjava dobro obavešten izvor "Glasa javnosti".

Stanićevo ime je posle pretnji Lončara isplivalo u prvi plan. Članovi Glavnog odbora SNS-a su se odmah zapitali da li je uz ministra i šef prislušnog centra BIA, njegov dugogdišnji saradnik.

- Lončar je pod okriljem naprednjaka, navodno, pravio dogovor o novom političkim angažmanu u suprotnom taboru sa Sašom Vukadinovićem sa kojim se učestalo družio u jednoj streljani - dodaje naš sagovornik.

Za Stanića su mediji tvrdili da je Sedmu upravu BIA pretvorio u privatno preduzeće.
On je, navodno, bez sudskih naloga stavljao na mere političke i druge neistomišljenike.

Stanić je 2018. iz prislušnog centra iz Katanićeve ulice premešten u zgradu na Banjici i postavljen je na mesto načelnika Sedme uprave.

Za njegove vreme šefovanja BIA je počela da koristi softver izraelske kompanije "Serkls" (Circles), pisao je "Danas". Taj softver je omogućavao BIA da, kroz svega nekoliko sekundi, locira svaki telefon na teritoriji zemlje, objavio je "Sitizen Lab", institut Univerziteta u Torontu specijalizovan za pitanja nadzora. Istražujući poslovanje "Serklisa" došli su do spiska od 25 zemalja koje koriste softver za nadzor, među kojima je i Srbija.

Takođe, prema saznanjima Glasa smenjeni su i bivši načelnik Službe za kriminalistićko-obaveštajne poslove Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, koordinator u direkciji policije koji su označeni u medijima kao bajati policajci koji su brutalno pretukli kolegu Milana Vukovića, načelnika odeljenja u Interpolu, na Cvetnom trgu usred bela dana. Vuković je takođe smenjen.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR