Glas Javnosti

PLENKOVIĆ PISAO KURTIJU, PA ISPROVOCIRAO SRBIJU: Hrvatski premijer visoko ceni napore Prištine da zadrži i zaštiti spomenike na Kosovu!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, u pismu premijeru privremenih prištinskih institucija, Aljbinu Kurtiju, naveo je da "visoko ceni napore" Prištine da se, kako je naveo, "zaštite važni spomenici na Kosovu koji su deo ovog bogatog kulturnog nasleđa".

Kurti je primio odgovor Plenkovića na pismo koje je 20. maja uputio liderima 56 zemalja, uključujući i Srbiju, u kojem je izneo opredeljenje vlade u Prištini da institucionalno zaštiti kulturno nasleđe, posebno nasleđe manjinskih zajednica, kao što su pravoslavne crkve i manastiri.

Zahvalivši se na pismu, Plenković je, kako se navodi, rekao da se potpuno slaže da prema kulturnoj istoriji svake zemlje i kulturnoj baštini uvek treba postupati s dužnim poštovanjem, prenosi RTK.

- Visoko cenimo vaše napore da poštujete i zaštitite važne spomenike na Kosovu, koji su deo ovog bogatog kulturnog nasleđa - napisao je Plenković i dodao da će očuvanje živopisnih izraza heterogenog kulturnog nasleđa Kosova nesumnjivo pružiti dragoceni udeo globalnog kulturnog nasleđa.

Plenković je rekao i da je Hrvatska kao članica NATO-a i deo misije Kfora na Kosovu takođe posvećena očuvanju kulturnog nasleđa.

(Glas javnosti/Agencije)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR