Glas Javnosti

Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM

Politika
Autor: Glas javnosti/rts

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su da poseti pokrajinu i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

To je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu, navodi se u saopštenju.

Reč je, ističe Kancelarija za KiM, o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog i slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu KiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom.

Kancelarija za KiM ističe da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija - Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji "Moravski dani".

Međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije.

"O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji verskih sloboda, Kancelarija za KiM obavestiće zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da takozvano Kosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na KiM žive", istaknuto je u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR