Glas Javnosti

Peter Stano: Organizovati što pre izbore na severu Kosova

Politika
Autor: Glas javnosti

Izbori u četiri opštine na severu Kosova bi trebalo organizovati što pre i uz puno učešće kosovskih Srba, kao deo hitnih napora na smirivanju napetosti između dve strane, poručeno je iz Brisela.

„Kada će do toga doći zavisi od sposobnosti obe strane da ispune zahteve, odnosno kriterijume koji su pred njih postavljeni“, rekao je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

On kaže da bi „hitnost trebalo da bude prepoznata na terenu, od građana i političara“.

„Sve što se radi u okviru dijaloga nije da bi se zadovoljili Brisel ili države članice EU ili meuanrodna zajednica, već da bi došlo do poboljšanja života na Kosovu i u Srbiji, što je povezano sa daljim napretkom dve strane na putu ka EU“, rekao je Stano.


Naravno da, kako kaže, postoji osećaj hitnosti, postojao je i pre poslednje eskalacije i našim partnerima je to preneto.

„Dakle EU institucije, evropskih 27 i drugi partneri, pre svih SAD, imaju osećaj hitnosti da se dovrše neophodni koraci ka smirivanju napetosti i povratku dijalogu. I to ne zbog izbora u EU sledeće godine, već kako bi od toga imali koristi građani na Kosovu i u Srbiji, kako bi obe strane nastavile da rade na normlazaciji odnosa i samim tim se nastave. Potrebno je da se obe strne vrate normalnom dijalogu i nastavile rad na EU agendi. Jer ako nema napretka u dijalogu, nema ni u EU intergracijama“, rekao je Stano.


Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR