Glas Javnosti

Peking: Kina i Srbija su dve zemlje koje se ne plaše moći i slave mir

Politika
Autor: Glas javnosti

NATO, predvođen SAD-om, koji je bombardovao Jugoslaviju i ubio mnogo nedužnih civila, među kojima i troje kineskih novinara, i dalje ima dug u krvi prema kineskom narodu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine povodom obeležavanja godišnjice NATO agresije 1999. godine, prenosi kineski „Global tajms“

Hua Čunjing, portparol Ministarstva spoljnih poslova, rekla je da NATO ne treba da zaboravi 1999. godinu, kada je, uz ozbiljno kršenje međunarodnih zakona i osnovnih normi međunarodnih odnosa, bombardovao tadašnju Jugoslaviju, piše kineski.

Govoreći na susretu NATO ministara spoljnih poslova održanom u Briselu ove nedelje, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je NATO članice da se suprotstave „pretnji agresivne Kine“, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nazvao Kinu „izazovom“, navodi kineski državni medij.

„Kina želi da podseti NATO da i dalje ima dug u krvi prema kineskom narodu. Preminuli su otišli, ali živima je potrebna veća budnost i razmišljanje“, rekla je ona.

Ona je naglasila da je trend u razvoju sveta mir i napredak i da je takav istorijski trend nezaustavljiv. Međutim, „takođe smo videli da se politika moći i hegemonizma povremeno pojavi, ozbiljno ugrožavajući i preteći svetskoj bezbednosti, stabilnosti i međunarodnom pravu“, dodala je.

„Bilo da je u pitanju Jugoslavija, Irak, Libija ili Sirija, nikada ne treba da oprostimo gubitak života običnih ljudi, koji su nastradali u ponovljenim bombardovanjima, pod zidovima obrušenim granatama, na slavnim istorijskim mestima koje je odneo plamen“, navela je.

„SAD i neke zapadne zemlje imaju puna usta ljudskih prava, ali su im usta zatvorena o njihovim odgovornostima. Kada su besramno počeli rat protiv suverene zemlje, bez odobrenja Saveta bezbednosti, uzrokujući na stotine i hiljade smrti i izbeglištvo miliona, da li su ikada brinuli o ljudskim pravima u tim zemljama. Da li pod tim podrazumevaju međunarodna pravila? Zar ne bi trebalo da budu odgovorni za svoje ratne akcije“, upitala je Hua.

„Kina i Srbija su dve zemlje koje se ne plaše moći i slave mir. Kina je spremna da radi sa Srbijom i svim miroljubivim zemljama na očuvanju međunarodne pravičnosti, mira, stabilnosti i razvoja“, dodala je Hua.

Rekla je i da su „prošla vremena kada su veliki maltretirali male, a jaki slabe“.

„Pozivamo sve zemlje da se zajedno odupru unilateralnom maltretiranju i da pesnicu nasilja otvorimo rukama koje održavaju mir“, zaključila je ona.

(Glas javnosti/Vostok)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR