Glas Javnosti

PARTNERSTVO SA NAMA SE PLAĆA! EU: Mi smo vama sve

Politika
Autor: Glas javnosti

Treća tačka Deklaracije usvojene na Samitu EU u Sloveniji navodi da je EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator.

Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznati i prenošeni u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera, kaze se u Deklaraciji.

"Sputnik" ocenjuje ovu tačku kao ucenu iz Evropske unije koja je ponižavajuća. EU je istovremeno najavila da će 30 milijardi evra uložiti u Zelenu agendu Zapadnog Balkana kroz grantove i investicije. To svemu daje neku čak duboko potcenjivačku notu jer nosi u sebi nešto što liči na jadnu uličarsku trampu:

- Ja ti dajem pare, a ti moraš da me voliš!

Potrebno je, naime, ubediti građane balkanskih državica da je Evropska unija jedini svetli uzor, neprikosnoveno božanstvo, iako nikada u nju neće ući. Neophodno je sprečiti da se građani, političari, privrednici, okreću nekim geostrateškim alternativama, sada, kada od članstva u EU praktično nema ništa. Nužno je, na primer, usred svetske energetske krize, ubediti prvenstveno Srbe da joj glavni saveznik nije Rusija iz koje joj stiže najpovoljniji gas i podrška za teritorijalni integritet zemlje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR