Glas Javnosti
posta

OVAKO JE MILE DODIK GOVORIO O HAGU 1996: Neka sud utvrdi DA LI SU KRIVI, a ne da sve svaljuju na LEĐA SRPSKOG NARODA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik, prošao je dug put od apsolutne podrške tribunalu u Hagu do jednog od njegovih najljućih kritičara, a njegov intervju iz 1996. godine otkriva potpuno suprotnu sliku od one koja trenutno vlada u spskom društvu o tom telu formiranom od strane UN.

Naime, magazin Slobodna Bosna je 22. marta 1996. godine objavio opširniji intervju sa Miloradom Dodikom, predsednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Sa njim je tada razgovarao novinar Aleksandar Čotrić iz Beograda.  

Na pitanje kakav je njegov stav prema Haškom tribunalu, Dodik je tada odgovorio:

- Sve naše odnose prema međunarodnim institucijama izvlačimo iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu. Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja sa Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud - rekao je on.

Na pitanje da li misli da bi i Ratko Mladić i Radovan Karadžić trebalo da odgovaraju pred sudom u Hagu, Dodik je odgovorio:

- I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa celog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar, pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio - bio je jasan Dodik tada.

Ipak, Dodik danas smatra da presuda Ratku Mladiću nema veze sa pravdom.

- Što se tiče presude ona nema veze sa pravom i pravdom i nije ostvaren cilj ICTY-ja da će on utvrđivati odgovornost za zločine i povećati poverenje među narodima. Prvi cilj nije ostvaren jer je u BiH stradalo 96.000 ljudi, od čega 29.000 Srba, što je 30 posto, a ako uđete u sturkturu presuda, za zločine nad Srbima je izrečeno dva posto takvih presuda. Naser Orić, Atif Dudaković, Ante Gotovina i Ejub Ganić, oni to kao slobodni ljudi gledaju iz svojih domova - izjavio je Dodik povodom drugostepene presude Ratku Mladiću.

Podsetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR