Glas Javnosti

Otkud favorizacija Srbije umesto Kosova od strane Amerike?

Politika
Autor: Glas Javnosti

Bivši američki ambasador u Bugarskoj Džejms Perdju, koji je i bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO, u objavi na portalu "The Hill" ocenio je da Trampova administracija na Кosovu favorizuje Srbiju kao najbližeg saveznika Rusije u regionu, prenosi prištinska Koha.

Perdju u svom autorskom tekstu pita koji se potencijalni američki interes ostvaruje kroz stalnu diplomatiju Trampove administracije, koja destabilizuje Кosovo, malu i krhku proameričku državu na Balkanu, tokom globalne pandemije? I zašto to radi Trampov tim, kada su Sjedinjene Države zaustavile Srbiju na silu, da počini genocid na Кosovu 1999. godine?

"To izaziva posebnu radoznalost, jer su Sjedinjene Države ključni igrači u nezavisnosti Кosova i pošto je Кosovo od proboja nezavisnosti najproamerička zemlja u Evropi. Međutim, američka diplomatija danas favorizuje Srbiju, najbližeg saveznika Rusije u regionu", ocenjuje Perdju.

"Omraženi Grenel"

On navodi da Trampov izaslanik Ričard Grenel pokušava da prisili Кosovo da prihvati srpske zahteve, kao deo "pregovora" o normalizaciji odnosa dve zemalja.

"Grenel vodi trenutne diplomatske napore na Кosovu. On takođe obavlja mesto ambasadora SAD u Nemačkoj i vršilac je dužnosti direktora američke obaveštajne službe. To je apsurdan niz zadataka za nekoga sa ograničenim diplomatskim iskustvom i bez iskustva u obaveštajnim podacima", piše Perdju.

Bivši ambasador SAD navodi da je Grenel bio katastrofalan kao ambasador u Nemačkoj, ako se kao standard uzme kooperativni odnos sa najvažnijim američkim demokratskim saveznikom u Evropi. Perdju ističe da nemački zvaničnici jedva čekaju da Grenel ode i napominje da je američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs nazvala Grenela jednim od najomraženijih ljudi koje je ikad srela.

"Vučić nacionalista"

Perdju ističe da Srbiju danas vodi predsednik Aleksandar Vučić, "srpski nacionalista koji koristi etničku mržnju kao politički alat da bi dobio lokalnu političku podršku , kao što je to uradio Slobodan Milošević 1990-ih". 

Ono što, po njegovom mišljenju, Tramp i Grenel sada rade na Кosovu radikalno je odvojeno od uspešnih američkih politika u regionu.

"Američki princip koji je u region doneo mir od 2008. godine bio je koncept da su granice nepromenljive i da se unutar određenih država moraju naći politička rešenja. Ohridski sporazum koji je sprečio rat u Makedoniji jasno kaže da "nema teritorijalnog rešenja etničkih pitanja". Prava, a ne teritorije, su rešenje za ove probleme... Napori koje su predvodili Amerikanci u bivšoj Jugoslaviji bili su veliki spoljnopolitički uspeh Sjedinjenih Država u ranom postsovjetskom periodu. Кosovo je danas suverena demokratska država, koju priznaje 97 država. Ali Srbija je koristila svoj uticaj da blokira članstvo Кosova u UN i drugim međunarodnim institucijama. Кao odgovor, Кosovo je uvelo stopostotnu tarifu za srpsku robu", navodi Perdju. 

On podseća da je Grenel pozvao Кosovo da ukine tarife kako bi nastavio prekinute pregovore.

"Dok su međunarodne sankcije i tarife omiljena politika Trampove administracije, njegovo protivljenje legitimnim tarifama kao međunarodnoj polugi je više nego ironično. Da bi izvršili pritisak na Prištinu da ukine embargo, Sjedinjene Države obustavile su potrebnu pomoć Кosovu. Neki zvaničnici u Vašingtonu čak su postavili mogućnost smanjenja kontingenta američkih trupa sa Кosova, neophodnog za bezbednost na Balkanu od 1999. godine".

"Neposlušni Tači"

Perdju zaključuje da je ovo bio važan faktor svrgavanja vlade premijera Aljbina Кurtija, jer se koronavirus širio regionom. 

"Izgleda da Grenel više voli pristup kosovskog dugogodišnjeg političara i aktuelnog predsednika Hašima Tačija, koji se založio za sporazum s Beogradom, čak iako to uključuje teritorijalnu razmenu između Кosova i Beograda", ocenio je bivši ambasador i dodao: “Savetovao sam Tačija tokom ličnog razgovora u Vašingtonu pre više od godinu dana, da je sporazum o razmeni teritorija srpski trik koji neće voditi nigde i da ne može da veruje Trampovoj administraciji u bilo kakvim pregovorima sa Beogradom. Zanemario je moj savet”.

Postavljalo se mnogo pitanja u vezi Grenelove misije na Кosovu, nastavlja Perdju, i postavlja pitanja: Zašto bi neko sa tako ograničenim iskustvom i tako važnim državnim portfeljem bio uključen u pregovore između dva slaba protivnika na Balkanu? Zašto Grenel zastupa proruski stav u razgovorima? Zašto SAD destabilizuju proameričku državu u tako krhkom periodu?

"Putin iza svega"

"Nešto je ovde upitno. Кao predani Trampov entuzijasta, Grenel može jednostavno hteti da udovolji svom šefu po svaku cenu. Ali u tome postoji nešto zabrinjavajuće, pogotovo jer imam duboke sumnje u Trampovu vezu s Vladimirom Putinom. Sumnjam - bez dokaza - da je Putin izneo svoje proruske stavove Trampu, naglasio da su Albanci muslimani, a zatim tražio od Trampa pomoć u pregovorima", iznosi svoje tvrdnje Perdju.

On dalje navodi da je Tramp "svog lokalnog slugu, agresivnog i neprijateljskog Grenela, učinio glavnim čovekom na Кosovu i da je to bio poklon Putinu koji uživa u podsticanju bilo koje nevolje u Evropi".

"Grenelova misija na Кosovu rizikuje da izazove nestabilnost na Balkanu i ne služi američkom državnom interesu. Sadašnja američka politika na Кosovu u najboljem slučaju bi se mogla definisati kao diplomatska nesposobnost, a možda čak i zvanična zloupotreba".

Perdju poručuje da dok se kovid-19 širi Amerikom  i Evropom, Grenel kome nedostaju znanje, iskustvo i diplomatska sposobnost, ne bi trebalo da podstiče sukobe na Balkanu,

"Umesto toga, Sjedinjene Države trebalo bi da promovišu stabilnu vladu na Кosovu koja se nosi sa trenutnom zdravstvenom krizom. Odnos između Кosova i Srbije dugoročni je problem koji zaslužuje ozbiljnu i profesionalnu pažnju, a ne politike koje idu u korist srpskim i ruskim interesima, napisao je Perdju", kaže na kraju Perdju.

Izvor: Kosovo online

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR