Glas Javnosti

Основан савез "Чувари Србије - 1244" , Косово и Метохија саставни су део Србије

Politika
Autor: Глас јавности / Б92 / од 06.09.2018.

Представници 15 политичких организација и покрета су у Београду потписивањем меморандума о сарадњи основали опозициони савез "Чувари Србије - 1244"

Савез чине покрети Живим за Србију, Цела Србија, Србија герила, За Јужну Србију, Срба са Косова, Влаха Србије, Румунски покрет Србије, Косовски божур, Народна иницијатива, Српска понос, Београдски фронт, Српски саборни покрет Србобран, Изданак, Слободни синдикати Србије и Покрет за дијаспору.

Један од основних постулата програма савеза "Чувари Србије - 1244" је да је Косово саставни део Србије, као и да држава задржи ванблоковску позицију, односно да остане ван НАТО-а и да не настави испуњавање даљих услова за улазак у ЕУ.

Председница покрета Живим за Србију Јована Стојковић, која је и председница новооснованог савеза, рекла је на конференцији за новинаре у Медија центру да су отворени за сарадњу са свима који су спремни да стану иза начела на којима почива тај савез, чији је програм Устав Србије.

"Потписујемо коалициони споразум о сарадњи, јер смо уверени да је тренутак у којем се налази наша држава јединствен и опасан тренутак с озбиром на то да се најављује черушање наше државе, односно одвајање јужне српске покрајине Косова и Метохије", казала је она и додала да се у Србији свакодневно угрожавају људска права и слободе.

Навела је да су се у савезу окупили као савесни грађани, који брину за интегритет Србије, како би указали да је план власти за Косово противуставан и противан резолуцији 1244.

"Овде седи права опозиција. Окупили смо праве противнике режима Александра Вучића. Наставићемо да радимо организовано и артикулисано", рекла је Јована Стојковић и додала да ће се организовано успротивити "диктатури и тиранији" у земљи.

Потпредседник савеза "Чувари Србије - 1244" је Саша Мирковић, представник покрета Цела Србија.

Програм савеза налаже прекидање примене неолибералног економско-социјалног модела, захтева комплетну реформу правосуђа и здравства, као и поништавање закона о обавезном донирању органа.

Савез ће се између осталог залагати и за хитно доношење Закона о пореклу имовине од 1999. до данас, реорганизацију војних, полицијских и безбедносних служби, увођење војног рока у трајању од шест месеци, реформу банкарског система, укидање приватних извршитеља, забрану уласка мигранта у земљу и забрану јавног пропагирања и промоцију ЛГБТ заједнице.

Глас јавности / Б92 / од 06.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR