Glas Javnosti

Osmani: Napadi na novinare namera Beograda da sakrije istinu

Politika
Autor: Glas javnosti

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je ocenila da su napadi na novinare na severu Kosova posledica namere "zvaničnog Beograda" da sakrije istinu o događajima na severu Kosova.

Ona je rekla da, iako je rukvodstvo Srbije promenjeno od 1999. godine, ciljevi su „ostali isti“.

Ona je na Tviteru, povodom napada na albanske novinare na severu Kosova koje, „izvode tamošnje kriminalne grupe uz podršku zvaničnog Beograda i predsednika Aleksandra Vučića“, procenila da će ti pokušaji „propasti i istina će se saznati“ i da će „vladavina prava prevladati“.

Na napade na novinare kosovskih medija na albanskom na severu Kosova su reagovali i Kancelarija EU na Kosovu i ambasade zemalja „velike petorke“ u Prištini.Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džef Hovenije je u ponedeljak saopštio da se SAD pridružuju Asocijaciji novinara Kosova (ANK) i Evropskoj uniji u osudi serije napada na novinare na severu Kosova.

„Mediji moraju biti u mogućnosti da rade bez pretnji, nasilja i zastrašivanja. Slobodna i nezavisna štampa je temelj demokratije“, napisao je Hovenije na Tviteru.

Prethodno su ANK i Kancelarija Evropske unije na Kosovu osudili današnji napad na novinare na severu Kosova.
Maskirane osobe napale su ekipu „Kljana Kosova“ u Zubinom Potoku, saopštila je ANK, navodeći da je to šesti napad na novinare od postavljanja barikada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR