Glas Javnosti

HRVATSKA SE NE MENJA: Nove ustaške poruke mržnje na predizbornim plakatima

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Zagreb, Šibenik, Karlovac, Osijek – sve je više gradova u kojima proustaški vandali iskazuju "ljubav" prema Srbima

Monstruozne poruke govora mržnje protiv pripadnika srpske zajednice tokom uskršnjeg praznika u Hrvatskoj napisane su na predizbornim plakatama Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Socijaldemokratske partije (SDP) na zadarskom području.

"Zagreb, Šibenik, Karlovac, Osijek… Iz dana u dan ređaju se gradovi po Hrvatskoj u kojima proustaški vandali uništavaju SDSS-ove plakate postavljene u okviru predizborne kampanje Hrvatska treba Srbe, uoči predstojećih parlamentarnih izbora", piše portal hrvatskog nedeljnika "Novosti".

Na dva plakata na zadarskom području, navode, ispisane su ustaške poruke i simboli.

"Prvi je na putu iz Murvice prema Zadru. Na njemu je pisala poruka Hrvatska treba Srbe – da Kordun, Banija i Lika nisu prazni. Reč Srbi je premazana crnim sprejom, a dodato je Ubij Srbina, Ustaše i Za dom, uz obavezno stilizovano U, kao i poruku Prvo izvinjenje, a onda ortačenje".

Drugi plakat je na svom Fejsbuk profilu objavio SDP-ov kandidat na izborima u IX izbornoj jedinici Daniel Radeta, koji je i sam nedavno bio žrtva fizičkih napada huligana. Snimljen je uz put koji iz smera Zadra vodi prema Ninu. Na njemu piše "Hrvatska treba Srbe – jer se bolje razumemo bez prevoda". Dopisano je "Za dom spremni", "Klati" i ustaško ušato "U", a izbrisana je skraćenica SDSS na ćirilici.

Radeta je objavio još dva uništena SDP-ova plakata. Na jednom od njih je opet poruka usmerena protiv Srba. Preko SDP-ovog slogana "Reke pravde dolaze" napisani su grafiti "Za dom spremni", dva ušata slova "U" i "Srbosek je spreman", dok je na četvrtom grafit "Za dom i Krista protiv komunista".




Tim povodom Radeta je napisao: "Veliki zadarski domoljubi u prazničnom raspoloženju. Pod okriljem noći, nekoliko primata s crnim maskama i kapuljačama, kao najveći bednici i kukavice, pale, šaraju, devastiraju, šire mržnju."

"Zadarsko pećinsko slikarstvo preselilo se sa zidova na džambo plakate. Reke pravde dolaze, a za sobom će isprati i ovo crnilo s naših ulica", napisao je Radeta, uz smajila i čestitke za Uskrs "svim Zadrankama i Zadranima".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR