Glas Javnosti

NOVINE U PREDSEDNIŠTVU : Predsednik Crne Gore završio konsultacije za formiranje nove Vlade

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović završio je konsultacije o formiranju nove Vlade, posle čega će poveriti mandat za sastav izvršne vlasti.

Milatović je razgovarao sa liderima svih parlamentranih stranaka i očekuje se da će mandat ponuditi svom partijskom kolegi, predsedniku Poketa Evropa sad (PES) Milojku Spajiću.

Pokret je osvojio najviše mandata na junskim izborima, 24 od 81 poslaničkog mesta.

„Tokom gotovo dve sedmice konsultacija imao sam priliku da razgovaram sa predstavnicima 18 političkih subjekata u parlamentu o prioritetima, strukturi, modelu i podršci za formiranje nove Vlade“, napisao je Milatović na X-u (Tviteru).

Predsednik Crne Gore je uoči konsultacija, krajem jula, saopštio da je „potrebno što pre“ formirati „stabilnu i evropsku vladu“, da će on „uraditi svoj deo posla“, ali da je „na svim stranama političkog spektra da pokažu dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti“.

Milatović ima ustavni rok od 30 dana, od konstitutivne sednice Skupštine održane 27. jula, da predloži mandatara za sastav Vlade.

Spajić je tokom jula vodio neformalne i formalne pregovore o novoj vladi sa svim parlamentarnim partijama i koalicijama, osim sa Građansim pokretom URA, kog optužuje za kreiranje predizborne afere „Do Kvon“ i plasiranje tvrdnji da je južnokorejski begunac, osumničen za prevare na tržištu kriptovaluta, finansirao kampanje Poktera Evropa sad.

Te tvrdnje su negirali PES i Do Kvon.

Spajić je u formalne pregovore uključio prosrpsku koaliciju nedavno rasformiranog Demokratskog fronta. SAD su ranije saopštile da taj savez „ne može biti partner Vašingona“, te da očekuju „stabilnu Vladu privrženu evroatlanskim vrednostima“.

Spajić ima načelnu podršku većine od 41 od 81 poslanika za formiranje Vlade, proizilazi iz onoga što su predstavnici parlamentranih partija saopštavali posle konsultacija o mandataru kod predsednika Milatovića, ali za sada nije poznato ko će činiti novu izvršnu vlast i kada će ona biti formirana.

Deo političkih pregovora je i pitanje novog rukovodstva Skupštine Crne Gore.

Novi saziv je konstituisan 27. jula, kada su verifikovani mandati poslanicima, ali nije izabrano skupštinsko rukovodstvo. Mandatar ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i predloži program rada buduće Vlade.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR