Glas Javnosti

Knežević: ''Da sam na mestu Srbije protrerao bih crnogorske tajkune što iz Beograda promovišu antisrpsku politiku!''

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

-Njihova je odluka da zabrane letove Montenegro erlajnsa na srpski aerodrom. Poštujemo, videćemo šta stoji iza toga i koliko će trajati. Ovo je samostalna nezavisna odluka Srbije- kazao je predsednik Vlade Crne Gore.

Premijer Duško Marković poručio je danas da su svi pokušaji i nasrtaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore uzaludni i da će biti sankcionisani.

-Uzaludni su nasrtaji, namerno kažem nasrtaji, ne pokušaji, jer su pokušaji blaga reč za sve ono sa čim smo se suočavali 1997. i 1998, 1999. i 2000, pa 2006. i 2016", kazao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore .

On je dodao da ti pokušaji nisu ništa češći sada, oni su sada vidljiviji jer su, kako je naveo, odraz panike, nervoze "jer uspeh naše politike leži u razvoju demokratskim standardima čemu su oni odavno okrenuli leđa jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama niti sama sebi prepuštena".

-Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom odlučno i efikasno jer Crna Gora nije ono što je bila pre deset ili 20 godina- kazao je Marković i dodao da odluke Vlade nisu odluke ni protiv koga, kao što nije ni odluka o otvaranju granica.

Milan Knežević (DF) pitao je Markovića koji novčani iznos za borbu protiv koronavirusa su građanima i državi donirali Milo Đukanović, Blažo Đukanović, Aco Đukanović i Ana Kolarević.

-Prvi put sa nanogicom u parlamentu postavljam pitanje. Vi svako malo tražite nevidljive i vidljive neprijatelje crnogorske nezavisnosti iako čitav svet i cela Crna Gora vidi da ste vi najveći neprijatelji države- kazao je Knežević i dodao da su prošle nedelje videli koliko košta crnogorska nezavisnost – 20 eura, od čega 15 eura za gorivo, a pet za točeno pivo.

Posebna je priča, kako je naveo, promovisanje Tompsona na Javnom servisu.

-Vi i predsednik države utrkujete se u antisrpstvu i pretite vašim sudovima. Jesu li to oni sudovi gde su kandidati prepisivali na testovima, gde su sudije korumpirane? Ne plašimo se, sve što ste mogli da sprovedete nad DF-om ste sproveli, ostaje samo da nas ubijete, o čemu se, verujem i razmišlja u određenim državnim strukturama- kazao je Knežević.

On je dodao da DF nema nameru da preispituje nezavisnost Crne Gore, ali da neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora.

-Ako to želite imaćete sukobe da DF-om i većinskom Crnom Gorom, a ukoliko ne želite spremni smo da razgovaramo na tu temu o nacionalnom pravoslavnom pomirenju, ali ga ne želite jer ste navikli da funckionišete na podelama- poručio je Knežević.

Marković je, odgovarajući na pitanje Kneževića, saopštio da je do 27. maja do devet sati ukupni prilivi od donacija 8.011.873 eura, dok su ukupni odlilvi 1,75 miliona eura.

-Preko pet hiljada pojedinaca i kompanija je doniralo, a mnogima ne znamo imena i adrese. Građani su odgovorili trenutku i izazovu na mnoge druge načine, pa su imena mnogih od njih ostala bez medijske afirmacije- kazao je Marković.

On je ponovio da će pomoć biti usmerena zdravstvenom sektoru, prvenstveno na izgradnju neophodnih klinika.

Marković je rekao da mu ne pada na pamet da pita koliko je donirao Knežević ili njegova porodica, ili bilo ko, "jer bi to izlazilo iz okvira učtivosti i poštovanja"

-Ništa vas nisam od ovoga pitao- rekao je Knežević i dodao da Markovićev odgovor znači da Đukanović i njegova porodica nisu uplatili ni centa uprkos bogatstvu koje poseduju.

Podsetio je da je Poslanički klub DF-a donirao preko 15 hiljada eura.

-A samo ste meni kroz razne kazne uzeli oko 11 hiljada- rekao je Knežević.

Pomenuo je i odluku da se otvore granice prema određenim državama, među kojima je i Nemačka, koja je zatvorila granice za Crnu Goru.

-Angela Merkel vam je rekla aufiderzen- naveo je Knežević.

On je dodao kako, da je na mestu Srbije, ne bi zabranjivao sletanje aviona Montenegro erlajnsa nego bi popisao "crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo" i proterao bi ih, a deci njihovoj zabranio da se provode po Beogradu.

-Onda biste videli šta su mere reciprociteta- kazao je Knežević.

On je dodao da je jedino privlačenje investicija kada premijer "sedne u kafić svog sina i tada se popune sva prazna mesta u kafiću".

Marković mu je odgovorio da spekuliše činjenicama i ne zaslužuje ozbiljan komentar.

-Reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica i prenosi. Koja je to moja antisrpska izjava i protiv države Srbije? Kada sam pomenuo njihovu politiku, zvaničnika, a posebnu instituciju? Pokušali ste da manipulišete- rekao je Marković.

-Naterali ste me na nešto što mi nije manir. Prva banka donirala je 44 hiljade eura, Kapital invest 20 hiljada za bolnicu u Nikšiću, BB Solar 20 hiljada NKT, Kovio 50 tablet računara podgoričkoj Gimnaziji, predsednik države kao i svi mi funkcioneri redovno izdvaja od svoje zarade za NKT. Govorili ste neistine i optuživali bez činjenica. Molio bih da se služite činjenicama i fer komunikacijom- kazao je Marković.

Komentarišu navode Kneževića da bi proterao Crnogorce iz Srbije, rekao je da je poslanik pokazao ili se kandidovali da bude ministar u Vladi Srbije protiv Crne Gore.

-Pokušavate da budete ekskluzivni po pitanju antifašizma, nemate eksluzivitet da uzimate spomenice i ordenja jer je moja cela porodica partizanska. Vi ste daleko od antifašističkih vrednosti jer svojim političkim delovanjem gazite temelje Crne Gore- kazao je Marković kome su u reč upadali poslanici DF-a iz klupa, nakon čega ih je opomenuo predsednik Skupštine Ivan Brajović.

Marković je rekao i da mu je sin zakupio kafić, svojim novcem, ne državnim.

-Ponosan sam na to. Nivo crnogorskih investicija je rekordan preko dvije milijarde, i ako se to realizuje preko te lokacije veoma sam zadovaljan- saopštio je Marković.

-Želimo da Srbija iz ove situacije izađe što prije- dodao je premijer Crne Gore.

Izvor: Vijesti.me

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR