Glas Javnosti

Crna Gora organizator narednog samita Brdo-Brioni

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Crna Gora je na predlog Slovenije dobila saglasnost da organizuje sledeći samit Brdo-Brioni Procesa.

Predsednici Crne Gore i Slovenije, Jakov Milatović i Nataša Pirc Musar, ocenili su danas na Brdu kod Kranja da su odnosi dveju država odlični i da se baziraju na principima prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške.


– Naše odnose karakteriše istorijska bliskost i iskreno prijateljstvo građana dve države koji su, ne tako davno, bili deo iste zemlje, stare Jugoslavije i do danas zadržali osećaj bliskosti i poverenja. Upravo na tim čvrstim osnovama razvijamo konstruktivnu saradnju na svim bilateralnim poljima koja je ojačana savezništvom u okviru NATO-a – rekao je Milatović.


On je rekao da Crna Gora nikada neće zaboraviti da je upravo Slovenija prva država koja je otvorila svoju ambasadu u Podgorici, nakon obnove crnogorske državnosti.

– Zahvalni smo na vašem kontinuiranom zalaganju i podršci ostvarivanju crnogorskih spoljnopolitičkih ciljeva – poručio je Milatović.

On je zahvalio Sloveniji na afirmisanju evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako je rekao, jedini garant stabilnosti regiona.

– Sada kada smo kao društvo rešeni da ubrzamo reforme sa ciljem što skorijeg ulaska u Evropsku uniju, važno nam je da Slovenija bude naš glas i promoter, jer bi članstvo Crne Gore bilo pozitivan signal da je proces proširenja živ, i u tom kontekstu dobra poruka ostatku zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope – naveo je Milatović.

Crna Gora je na predlog Slovenije dobila saglasnost da organizuje sledeći samit Brdo-Brioni Procesa, a dogovoreno je da Crna Gora sledeće godine bude domaćin velikog privrednog foruma dveju država.

Milatović je kazao da Crna Gora posebno ceni podršku Slovenije za izbor Podgorice za sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbednost i da veruje da je i to, uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, nauke i kulture, važan zalog prijateljstva.

Istakao je da dve države treba da rade na jačanju ekonomske saradnje kroz veće prisustvo slovenačkih preduzeća i investicija u Crnoj Gori, jačanje robne razmene, turističkog prometa, saobraćajne povezanosti i projekata u oblasti infrastrukture, energetike, inovacija i poljoprivrede.

Zaključio je da će se na taj način, podizanjem ekonomskih odnosa na nivo kvaliteta političkih, staviti još jedan pečat na sjajnu saradnju koja će se nastaviti u narednom periodu.


Milatović je čestitao Sloveniji izbor za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija za period 2024-2025 uz uverenje da će pružiti snažan doprinos očuvanju međunarodnog mira, bezbednosti, zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, preneo je podgorički portal CdM.

On će se u toku dana sastati i sa predsednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić i potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Tanjom Fajon.



Glas javnosti/H01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR