Glas Javnosti

OGLASILI SE IZ MANASTIRA DEČANI: Kosovske vlasti vode kampanju negiranja Srpske pravoslavne crkve, uništeno 150 crkava

Politika
Autor: Glas javnosti

Manastir Visoki Dečani objavio je na Tviteru navode poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu o satelitskim snimcima uništenih jermenskih crkava u regionu Nagorno Karabaha i upitao se da li će sada i uništene srpske crkve na Kosovu dobiti takvu pažnju.

- Nadajmo se da će se pažnja posvetiti sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika koje su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. i dolaska međunarodnih mirovnih snaga. Sada se suočavamo sa očiglednom kampanjom poricanja našeg identiteta i istorije", poručili su iz manastira Visoki Dečani.

U narednoj objavi manastira navodi se da je na KiM uništeno 150 srpskih pravoslavnih crkava.

- Posle rata 1999. na Kosovu 150 srpskih pravoslavnih crkava nekažnjeno su srušili kosovski ekstremisti uprkos međunarodnom vojnom prisustvu i samo neke su popravljene dok mnoge leže u ruševinama 22 godine kasnije. Dokle će ovaj vandalizam biti prekriven ćutanjem, upitali su u saopštenju.

Kažu i da kosovske vlasti vode kampanju negiranja Srpske pravoslavne crkve, zakonskih i imovinskih prava, istorije i identiteta govoreći da su srpske crkve etnički albanske. "Opravdano se može postaviti pitanje zašto ste onda rušili crkve koje smatrate svojim", navede no je u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP