Glas Javnosti

OEBS: Vlada Srbije tražila prikupljanje glasova birača na Kosovu, prištinske institucije nisu odgovorile

Politika
Autor: Glas javnosti

Misija OEBS-a na Kosovu dobila je 3. novembra zahtev Vlade Srbije za sprovođenje operacije prikupljanja glasova birača sa prebivalištem na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra.

Misija OEBS na Kosovu saopštila je da je Beograd zatražio od njih da prikupe glasove srpskih birača koji žive na Kosovu za parlamentarne izbore 17. decembra i da je obavestila Vladu Kosova, ali da ona nije odgovorila, prenosi KoSSev.

U Srbiji će 17. decembra biti održani parlamentarni i lokalni izbori. Kao i prethodno, i sada je Srbija zatražila da se ovaj proces organizuje na Kosovu.

Misija OEBS-a na Kosovu, u odgovoru za Gazeta Express, saopštila je da je 3. novembra dobila zahtev Vlade Srbije za prikupljanje glasova birača koji žive na Kosovu. OEBS je saopštio da je obavestio Vladu Kosova i „ostale strane“ i da su spremni da sprovedu prikupljanje ovih glasova „pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima“.

„Misija OEBS-a na Kosovu dobila je 3. novembra zahtev Vlade Srbije za sprovođenje operacije prikupljanja glasova birača sa prebivalištem na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra. Kao i u prethodnim slučajevima, podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja kako bi OEBS izvršio takvu operaciju, kao što je prvobitno dogovoreno 2012. između Beograda i Prištine uz podršku EU i Kvinte. Misija je obavestila Vladu Kosova i druge zainteresovane strane o zahtevu i u principu je spremna da izvrši operaciju prikupljanja glasova pod istim uslovima kao i u prethodnim takvim slučajevima. Ovi uslovi uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za operaciju, uključujući i Kosovsku policiju“, navodi se u odgovoru OEBS-a Gazeti Express.

List Gazeta Express je poslao pitanja i na adresu kabineta premijera, ali do sada nisu odgovorili.

Premijer Kurti se 6. novembra sastao sa šefom misije OEBS-a na Kosovu, Majklom Devenportom, ali u saopštenju Vlade nije otkriveno da li se razgovaralo o zahtevu Beograda.

„Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti primio je danas šefa Misije OEBS-a na Kosovu Majkla Devenporta sa kojim je razgovarao o aktuelnim temama i saradnji Vlade Republike Kosovo i kancelarije OEBS-a na Kosovu. Razgovarali su o dešavanjima od poslednjeg zajedničkog sastanka, posebno o terorističkom i paravojnom napadu na Banjsku pod pokroviteljstvom, organizovanjem i uz direktnu umešanost države Srbije. Na sastanku je bilo reči o posvećenosti vlade u oblasti prava nevećinskih zajednica na Kosovu, pri čemu je premijer zahvalio ambasadoru Devenportu na saradnji OEBS-a sa Vladom Republike Kosovo“, navedeno je u saopštenju Vlade o sastanku Kurti-Devenport.

U Srbiji je 16. januara 2022. održan referendum o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Srbija je tražila da se ovaj referendum organizuje i na Kosovu, ali uprkos pozivima Kvinte, Vlada Kosova je tako nešto odbila.

Srbima je bilo omogućeno da glasaju samo putem pošte i u Kancelariji za vezu Srbije.

Dan pre održavanja referenduma, poslanici Skupštine Kosova usvojili su Rezoluciju kojom su se usprotivili održavanju referenduma.

Prema Rezoluciji, održavanje referenduma Srbije na Kosovu bi „prekršilo suverenitet i ustavni poredak Republike Kosovo, suprotno je Ustavu, zakonima Republike Kosovo, kao i međunarodnim normama i praksama“.

Građani Srbije na Kosovu protestovali su zbog toga što nije bilo dozvoljeno održavanje referenduma, dok je Evropska unija izrazila žaljenje jer nije postignut dogovor sa Vladom Kosova.

„EU žali zbog nemogućnosti da se postigne dogovor sa Vladom Kosova da se Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dozvoli prikupljanje glasačkih listića na Kosovu, u skladu sa praksom iz prošlosti“, saopštila je EU.

Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR