Glas Javnosti

ODUZELI STE DECI SLOBODU: Priština ispod radara gradi policijsku bazu na severu Kosova i Metohije!

Politika
Autor: Glas javnosti

Žitelji naselja Dren, Lešak u drugih mesta u opštini Leposavić, zatražili su od pritštinski vlasti da povuku odluku o eksproprijaciji njihovog zemljišta i plan o gradnji policijske baze

Kolektivni zahtev za poništenje odluke o eksproprijaciji iznet je tokom rasprave u Leposaviću zakazanoj na zahtev građana, a pošto je u Prištini 2. februara 2023. vlada odobrila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti od javnog interesa, a koja je neophodna za realizaciju "infrastrukturnih projekata od javnog interesa" u katastarskim oblastima: Bistrica, Veliki Breg, Dren, Lešak i Košutovo u opštini Leposavić.

Vlada je odluku o eksproprijaciji donela i za katastarska područja: Brnjak, selo Vanje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok, a javna rasprava povodom te odluke zakazana je za 21. februar u Zubinom Potoku.

Na nekim od pomenutih lokacija policijske baze su već izgrađene, a na drugima je gradnja počela ili se tek planira početak gradnje.

Predsednik opštine Leposavić u ostavci Zoran Todić poručio je predstavnicima Vlade u Prištini da su odlukama prekršili sopstvene zakone, donoseći ih bez prethodne rasprave i razgovora sa vlasnicima imovinskih prava.

"Danas ste zakazali raspravu, a da ste eksproprijacije sproveli još prošle godine. Da stvar bude još gora, objekti su već izgrađeni u Šaljskoj Bistrici. Ovo vam neće proći, jer vi koji ste dužni da sprovedete odluke, to radite mimo zakona i to onda kada ovde nema predstavnika, ni gradonačelnika, ni odbornika. Mi te ostavke nismo sproveli iz hira već zbog svega što nam radi Vlada Aljbina Kurtija. Spominjete eksproprijacije u Veljem Bregu, a to mesto se nalazi u Opštini Zubin Potok. Toliko o tome koliko vi poznajete ovu odluku. Čak ste i parcelu na kojoj se nalazi groblje tek nakon reakcije građana i javnosti izuzeli iz odluke", naveo je Todić tokom rasprave.

Rasprava u Leposaviću


Zamerio je predstavnicima vlade u Prištini da nisu odgovorili ni na jedno pitanje, zamilivši ih u ime svih da prenesu rukovodstvu vlade da ponište odluku o eksproprijaciji.

"Mi ćemo se na sve demokratske načine boriti protiv ove eksproprijacije", poručio je Todić.

Jedan od zastupnika vlasnika imanja advokat Nebojša Vlajić upitao je predstavnike vlade u koje se svrhe vrši eksproprijacija, a pošto odgovor nisu čuli podsetio je na reči pripadnika policije koja je terenu obezbeđivala građevinske mašine angažovane na otvaranju puteva, da se obavljaju pripreme za gradnju policijske baze.

"Bilo da je policijska ili vojna baza, to se zove kasarna. Šta će kasarna u jednom malom selu, kome će to koristiti i koja je javna korist za građane njena izgradnja. Zakon govori da postupak ekproprijacije je predmet strogih ograničenja, postupaka, pravila i uslova koji su zakonski utvrđeni. Vlada je ovu ekproprijaciji započela tako što nije ispoštovala ni jedno pravilo niti proceduru koju je sama propisala i tako ne može da se radi, to je kršenje ljudskih prava", rekao je Vlajić tokom rasprave.

Preneo je da je podneo tužbu građana koji zahtevaju da se eksproprijacija obustavi, jer žele da nesmetano koriste svoju imovinu.

"Tužba je podneta iz jasnih razloga da se odluka o ekproprijaciji stavi van snage, da se obustavi. Ovi ljudi nisu zainteresovani za naknadu štete, oni nisu tužili jer žele novac već su tužbu podneli jer žele da se, ukinu obavljene radnje, da se policija, građevinske mašine i svi drugi sklone sa svojih mesta i da se njima omogući da svoju zemlju koriste kao što su i do sada koristili", objasnio je Vlajić.

Bez objašnjenja šta se planira 


Direktor Odeljenja za eksproprijaciju u Prištini Afrim Murati u uvodnom izlaganju nije naveo šta vlada planira da radi na parcelama, zahvaćenim eksproprijacijom, dodajući da su na terenu izvodili pripremne radove za eksproprijaciju.

Objasnio je da Zakon o eksproprijaciji predviđa donošenje preliminarne odluke, a posle nje postoji period od 12 meseci za konačnu odluku.

"Svaka stranka ili vlasnik zemljišta ima prava da se protivi procesu eksproprijacije", rekao je Murati i dodao da će svi komentari izneti na javnoj raspravi biti razmatrani.

Reagovali su prisutni na raspravi poručivši: "Neka čuje međunarodna zajednica, a i Vi, da će meštani sela Dren životima braniti svoje selo".

Pripreme za gradnji policijske baze, koju je prethodnih dana potvrdio policijski službenik na terenu, Murati je na raspravi predstavio izgradnjom i proširenjem puta, te ekonomskim razvojem za građane.

Dosadašnjim odlukama vlada u Prištini je eksproprisala više od 130 hektara zemljišta na severu KiM, prvenstveno za gradnju baza specijalnih jedinica policije. Do sada je u opštinama Zubin Potok i Leposavić podignuto pet policijskih baza, prenosi RTS.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR