Glas Javnosti

TEROR PRIŠTINE: Određen jednomesečni pritvor za navodne ratne zločine dvojici uhapšenih Srba

Politika
Autor: Glas javnosti

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana dvojici uhapšenih Srba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u opštini Istok tokom rata na Kosovu ’99.

Za manje od 24 sata na Kosovu su uhapšene dve osobe koje se terete za ratni zločin u opštini Istok 1998-1999. Nakon preksinoćnog hapšenja M. P. na Merdaru, novo je izvršeno juče u Istoku – uhapšen je Ž. Z. Advokati potvrđuju da je reč o srpskom povratniku, odnosno raseljenom licu.

Oni su danas, kako je i najavljeno u 10 časova izvedeni pred tužioca, uz pratnju svojih advokata.

Nije pomoglo ni to što su branioci tužiocu predlagali druge mere osim pritvora, a najavili su sutra i podnošenje žalbe na meru pritvora.

U pitanju je intencija koja se ponavlja iz predmeta u predmet, iz godine u godinu, kaže za KoSSev jedan od advokata Nebojša Vlajić, nakon današnjeg pojavljivanja u sudu.

„Javni tužilac tvrdi da je određivanje pritvora neophodno i da mora da se odredi pritvor, jer postoji velika opasnost od bekstva. Naveo je nekoliko predmeta gde pritvor nije određen, koji nama nisu poznati, ali oni ne mogu da se vode jer su okrivljeni pobegli. Mi smo naveli mnogo više predmeta gde pritvor nije bio određen i niko nije pobegao, i ništa loše po krivični postupak se nije desilo. Predložili smo alternativne mere, od kućnog pritvora, do predaje dokumenata ličnih, čak i jemstvo, ali je sud odlučio da odredi pritvor. Mi ćemo žalbu izjaviti i videćemo kako će se predmet razvijati dalje“, kazao je Vlajić.

Kancelarija za KiM je juče iznela nekoliko detalja. Sada uhapšeni Ž.Z. 2017. godine se vratio u Istok, u selo Ljubožde i on od tada nije napuštao svoj dom, navode. Uhapšen je za ratni zločin u Ljuboždi. Kako su pojedini mediji javili, devedesetih je bio komandir podstanice policije u selu Rakoš.


Na prelazu Merdare prekjuče je u kasnim popodnevnim satima uhapšen Srbin M. P. kojem se na teret stavljaju ratni zločini počinjeni u Istoku.

U pitanju je, prema podacima iz Kosovske policije, nekadašnji načelnik jugoslovenske milicije u Istoku. On se tereti za ratni zločin počinjen na području ove opštine.

Advokat Nebojša Vlajić za naš portal je prethodno precizirao da se M. P, tereti za komandnu odgovornost za događaje tokom rata 1999. godine u Istoku.

Kancelarija za KiM, iznoseći puno ime i prezime uhapšenog, saopštila je da je reč o interno raseljenom licu, odnosno osobi iz Istoka koja je nakon rata otišla u Mladenovac, a uhapšen je u trenutku kada je išao ka Merdaru kako bi preuzeo dokumentaciju u vezi sa pitanjem svoje imovine.

Glas javnosti/N01S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR