Glas Javnosti

ODLUKA O BARIKADAMA POSLE RAZGOVORA SA PREDSEDNIKOM: Srbi sa Kosova i Metohije su dobili nikad jače garancije, ali veruju isključivo predsedniku Vučiću i njegovim garancijama, izjavio Petković

Politika
Autor: Glas javnosti

Beograd je dobio nikada jače garancije od SAD i EU da će biti ispunjeni zahtevi Srba sa Kosova i Metohije zbog kojih su na barikadama, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i dodao da će predsednik Aleksandar Vučić večeras helikopterom krenuti ka administrativnoj liniji i da će razgovarati sa Srbima sa KiM u vezi uklanjanja barikada.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da je Vučić zamolio Srbe u današnjem razgovoru da se povuku sa barikada, a da su mu oni rekli da isključivo njemu veruju i da su jedine garancije koje prihvataju njegove garancije.

"Zamolili su da se vrate na KiM da razgovaraju sa Srbima, pa će se nakon toga uputiti u centralnu Srbiju gde će se sresti sa predsednikom Vučićem i nakon toga ćemo videti kakva je njihova odluka", kazao je Petković.

Petković je na konferenciji za medije ocenio da su danas najbolje vesti te što je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor i istakao da to pokazuje da nije kriv za nekakav terorizam.


"Nakon 19 dana zatočeništva, on će večeras kako je potvrđeno od Euleksa biti sa svojom porodicom", kazao je Petković i dodao da se o tom slučaju već mogla čuti i reakcija premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Kako kaže Petković, sada Kurti preti i tužiocima i sudijama koji su doneli odluku vezanu za Pantića želeći da zna ko su oni kako bi ih progonio.

Preneo je da se predsednik Aleksandar Vučić čuo sa suprugom Pantića koja se, kako kaže, u suzama i toplim rečima zahvalila predsedniku.

Istakao je da je prebacivanje Pantića u kućni pritvor i pokazatelj politike predsednika Vučića koji se bori za srpski narod.

Petković je naglasio da je velika i značajna vest i da je na prostor centralne Srbije stigao Nikola Nedeljković kojeg su sačekali roditelji, a koji je opet obukao majicu na kojoj piše "nema predaje" zbog koje je bio i uhapšen.



"Predsednik Vučić se čuo i sa njegovom majkom. Borili smo se i za njega i da pokažemo svetu šta se dešava sa Srbima na KiM. On je ponovo sa srpskom zastavom i ne odustaje od svojih uverenja, a uspeli smo da za dva meseca skratimo kaznu zatvora koja je bila skandalozna za Nedeljkovića", kazao je direktor vladine Kancelarije.

Petković je istakao i da su stigle garancije, odnosno da je dobijena objedinjena izjava SAD i EU u kojoj se jasno ispunjava drugi zahtev - potvrđuje se da ne postoje spiskovi za hapšenje ili gonjenje za one koji su učestvovali u mirnim protestima ili na barikadama.

"Znamo da Srbi ne veruju Kurtiju. Sada ovom izjavom naši ljudi na barikadama su zaštićeni", rekao je.

Treći element, kako je rekao direktor vladine Kancelarije, uključuje garancije koje smo dobili od Kfora - jasno su rekli i potvrdili da kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever KiM bez dogovora sa Kforom i četiri gradonačelnika sa severa KiM.

 "Ta izjava postaje izvor formalnog i materijalnog prava, jedna vrsta sporazuma, imamo dogovor koji se odnosi na sve strane, koji uključuje i Beograd, ali i srpski narod na severu KiM, to pokazuje neophodnost poštovanja svega do sada dogovorenog", kazao je Petković.

Kako je naveo, u narednom periodu će nastaviti da se bore za preostale zahteve Srba da se vrate u institucije, a to je pre svega formiranje Zajednice srpskih opština

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR