Glas Javnosti

ODBRANA RATKA MLADIĆA PRILAŽE NOVE DOKAZE: Koristiće izveštaj nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici?

Politika
Autor: Glas Javnosti

Osuđeni general, Ratko Mladić, odnosno njegova odbrana, pokušaće da izbori svoje tako što će iskoristiti nalaze komisije za reviziju koji bi poslužio za to da otkrije istinu o onome što se dogodilo u Srebrenici i okolini.

Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. mogao bi da izmeni maltene opšteprihvaćeni stav da se u Srebrenici zaista dogodio genocid. Ipak, afirmisanje prave istine o Srebrenici nailazi na velike otpore, pre svega politički motivisane, u međunarodnoj zajednici, pa će upotrebna vrednost ovog izveštaja biti tek na dnevnom redu, ocenjuju sagovornici Kurira.

U međuvremenu, odbrana Ratka Mladića, koji je pravosnažno osuđen, između ostalog i za genocid u Srebrenici, pažljivo već analizira pomenuti izveštaj i neki njegovi delovi, kako objašnjava sin generala Darko Mladić, mogli bi biti potpora za buduću reviziju presude.

- Komisija je suštinski došla do onoga što je i pozicija odbrane Ratka Mladića. Genocida nije bilo. Nismo bežali od toga da je bilo ratnih zločina, ali težište je bilo da su oni činjeni ne samo mimo generala Mladića već i protiv njega. Odbrana će detaljno analizirati ceo izveštaj i pre svega nas interesuje šta je komisija koristila od izvora. Za reviziju su nam neophodni novi dokumenti, do sada nekorišćeni, i novi svedoci. Moramo da uđemo u fusnote - naglašava Mladić.

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR