Glas Javnosti

Одбор ЕУ са 30 гласова "за" и 10 "против" гласао за почетак преговора "Косова" са Европским саветом

Politika
Autor: Глас јавности / Танјуг / од 30.08.2018.

Одбор за грађанске слободе, правду и унутрашње послове (LIBE) Европског парламента, усвојио је данас препоруку о визној либерализацији за грађане Косова.

Одбор је са 30 гласова "за" и 10 "против" гласао је за почетак преговора са Европским саветом и Европском комисијом о укључивању Косова у безвизни режим са ЕУ.
"Визна либерализација не омогућава само контакте међу људима, културолошку, образовну и пословну размену, она помаже и смањењу илегалне миграције и заустављању криминала", поручила је известилац за визну либерализацију за Косово у ЕП Тања Фајон.

Она је подсетила да је Европска комисија летос званично потврдила испуњеност свих услова од стране Приштине.

Да би визна либерализација за Косово ступила на снагу, после препоруке ЛИБЕ, мора бити усвојена и на пленарном заседању Европског парламента.

Уколико добије просту већину гласова у Европском парламенту, предлог о визној либерализацији за Косово иде на одлучивање у Савет министра унутрашњих послова ЕУ.

Ту је неопходно да предлог буде подржан квалификованом већином гласова како би коначно и ступио на снагу.

Једном када Европски парламент и Савет ЕУ усвоје овај предлог, šто се не очекује пре краја године, грађани са Косова ће моћи да без виза путују и до 90 дана бораве у земљама потписницама Шенгенског споразума споразума.

Глас јавности / Танјуг / од 30.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR