Glas Javnosti

ODBIJA DA NASTAVI DIJALOG SA SRBIJOM: Aljbin KURTI najavljuje da će snažno raditi na tome da KOSOVO POSTANE ČLANICA EU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje" koji je odneo pobedu na izborima, dao je intervju u kome je izjavio da formiranje tima za nastavak pregovora sa Beogradom neće biti među njegovim prioritetima ukoliko, nakon pobede njegove stranke na izborima na Kosmetu, obezbedi dovoljno glasova da postane novi premijer.

"Da bismo nastavili dalje moramo da uspostavimo jasne principe dijaloga i iskren i ozbiljan pristup tako što će Kosovo i Srbija jasno međusobno jedno drugom preneti svoje zahteve", naglasio je Kurti.

Tim povodom, on se izjasnio da će kao budući premijer snažno raditi na tome da lažna država Kosovo postane članica Evropske unije, nakon čega je takođe pozvao Evropsku Uniju da obezbedi paket ekonomske pomoći čime bi olakšali put ka članstvu zemljama Zapadnog Balkana.

Foto: Youtube/ Printscreen

Njegovo rešenje je "mini Maršalov plan za šest zemalja Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže bloku" povodom čega je pozvao Evropsku Uniju da podrži ovu inicijativu.

"Šestorka zapadnog Balkana ima Evropsku uniju kao najvažnijeg partnera, ali s druge strane, istorija nas uči da je Balkan veoma važan za Evropu", istakao je.

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i visoki komesar za proširenje Oliver Varhelji apelovali su na Prištinu da brzo formira novi parlament i vladu, izabere predsednika i ostvari napredak u reformama, prilikom čega su obećali stalnu pomoć Brisela. Kako prenosi Asošiejted Pres, oni su takođe istakli da "evropski put tzv. Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR