Glas Javnosti

UKIDAJU SE TAKSE NA SRPSKE PROIZVODE NA KOSOVU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Haki Abazi potvrdio da se mere zasnivaju na praksi koju Srbija primenjuje u trgovini s Kosovom

Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu, 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade na dužnosti.

Ta mera se zasniva na odluci od 20. marta, kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode i najavljeno da će od 1. aprila taksa biti zamenjena recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Zamenik premijera na dužnosti Haki Abazi potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se recipročne mere zasnivaju na praksi i politici koju Srbija primenjuje u trgovinskim odnosima sa Kosovom.
 
"Te mere se uglavnom tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamene sa privremenim", kaže Abazi, pritom uzimajući za primer i certifikate o proizvodnji ili one sanitarne koje Srbija ne priznaje.
 
On ističe i da je Srbija neprestano primenjivala mere koje su štetile kosovske proizvođače, ne poštujući tako Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).
 
Abazi navodi da institucije Kosova moraju da zaštite interese države, pritom ukazujući na brojne netarifne barijere koje Srbija primenjuje prema Kosovu.

(Izvor: 021/RSE)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR