Glas Javnosti

O ČEMU JE VUČIĆ RAZGOVARAO SA VRHOM SPC: "Na jesen će Srbiji biti najteže vreme od 1945. godine"

Politika
Autor: Glas javnosti

Srpskom narodu će u septembru i oktobru, na jesen, jedinstvo biti potrebnije nego ikada, jer sledi najteže vreme od 1945. godine i velika iskušenja.

Srbija se nalazi u specifičnoj i teškoj situaciji zbog događaja koji se tiču Kosova i Metohije. Naša zemlja jedina je u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije i zbog toga smo pod ogromnim pritiskom. To nam pravi probleme koji nisu mali, a sigurno je da će biti još veći.

Ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u susretu sa patrijarhom Porfirijem i episkopima - članovima Svetog arhijerejskog sabora SPC, u svetlu ukrajinskog sukoba napravio skicu aktuelnog trenutka u kome se nalaze naša zemlja i narod. 

- Nalazimo se u mnogo težoj situaciji nego što to na prvi pogled izgleda. Kada biste izašli napolje, ne biste primetili da postoje bilo kakvi problemi. Ali nad nama se nadvijaju ozbiljni gradonosni oblaci. To ne krijem ni od naših građana i ne mogu ni od vas - rekao je Vučić arhijerejima.Predsednik je podsetio da većina građana podrazumeva da će i naredne zime biti dovoljno struje, nafte i gasa, ali da u ovim okolnostima to nije lako dostižno:

- Imao sam mnogo sastanaka oko priprema za zimu. I sa svetskim liderima, takođe. Neki od njih predviđaju mnogo teže stanje nego u vreme pred, a čak i tokom Drugog svetskog rata, i to na nivou celog sveta, a posebno u Africi i Evropi. Biće teže nego ikada - naveo je Vučić.

Šef države arhijerejima je izložio nezavidnu poziciju Srbije, posebno u vezi sa statusom Kosova i Metohije. On im je preneo da smo pod žestokim pritiscima, zbog kojih je veoma teško sačuvati državne interese.
- Onog dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno-pravnom i političkom smislu, sve zapadne sile počele su da rade na tome da ubrzano reše kosovsko-metohijski čvor, kako bi Putinu izbili taj argument iz ruke. I nemojte da imate nikakve sumnje u to, to je nešto što čujem na svakom mestu u Evropi i zapadnom svetu. Naravno, Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i to koriste za svoje potrebe, a nama je to sve samo dodatni teret i muka - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas nam više od svega nedostaje mir.

- Ne tražimo mir samo za sebe već za celo čovečanstvo. A od koga dodatno tražiti mir, ako ne od Boga - dodao je šef države.
Patrijarh Porfirije je naglasio da je stav Crkve uvek bio stav molitve Bogu za mir.

- Svi u Srpskoj crkvi molimo se da mir što pre dođe na prostore Ukrajine, da se jezik oružja što pre zaustavi i da se započne dijalog, jezikom ljubavi i srca. Većina arhijereja deli mišljenje da predsednik Srbije pokazuje odgovorno ponašanje u situaciji koja podrazumeva principijelnni stav i odnos prema principima, a s druge strane, ne isključuje ni racio ni logiku - kazao je Porfirije.

Patrijarh je zahvalio Vučiću na svemu što čini kako bi u krizi kroz koju prolazi čitav svet olakšao građanima Srbije:

- Hvala Vam na toj pažnji. Naše je da sačuvamo život u Srbiji, da sačuvamo našu zemlju i naš narod - napisao je predsednik uz zajedničku fotografiju sa jučerašnjeg sastanka sa članovima Svetog arhijerejskog sabora SPC.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR