Glas Javnosti

NOVI ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI! ŠPANIJA NE MENJA STAV: Nećemo priznati Kosovo

Politika
Autor: Glas javnosti

Španija ostaje pri svom stavu o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Takav odgovor mediji su dobili na postavljena pitanja o stavovima Španije povodom težnji da samoproglašeno Kosovo postane član NATO-a po ubrzanoj proceduri, o sve češćim izjavama pojedinih evropskih i američkih zvaničnika u kojima se traži da ga priznaju one članice EU koje ga ne priznaju, trenutnom nivou odnosa Prištine i Madrida...

- Mi branimo potrebu da se pitanje teritorije Kosova* reši dijalogom Beograda i Prištine - naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.


Kako su naglasili, zvezdica stavljena uz naziv Kosova je oznaka koja ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

I iz drugih država evropske petorke koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, inače, u prethodnom periodu je potvrđeno da se njihovi stavovi po tom pitanju ne menjaju. Tako je grčki premijer Kirjakos Micotakis prilikom posete Beogradu u februaru poručio da Atina ostaje na svojoj poziciji.

"Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se postigne pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane", rekao je Micotakis u Beogradu.

Izričit je bio i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ koji je krajem februara izjavio da Vlada i parlament Slovačke imaju nepromenjeno mišljenje o nepriznavanju samostalnosti Kosova i da je to permanentan stav spoljne politike Slovačke nezavisno od sastava Vlade.

Da se ne menja ni pozicija Kipra, krajem prošle godine potvrdila je predsednica Predstavničkog doma te zemlje Anita Dimitriju koja je u Skupštini Srbije izjavila da Kipar nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP