Glas Javnosti

NOVI KABINET U NEMANJINOJ 11 KASNI: Vlada Srbije tek u oktobru?

Politika
Autor: Glas javnosti

Iako je kraj septembra pominjan u javnosti kao krajnji rok za formiranje nove vlade Srbije izgleda da ćemo na sastav kabineta u Nemanjinoj 11 morati da sačekamo do septembra.

Razlog eventualnog odlaganja su pritisci manjih koalicionih partnera, ali i najavljena nova runda pregovora između Beograda i Prištine za kraj septembra u Briselu.

- Ništa nije isključeno, pa ni to da se prolongira formiranje vlade najavljeno za kraj septembra. Kako se približio rok za formiranje vlade, tako su se pojavili pritisci od određenih koalicionih partnera SNS za željeni resor ili broj mesta u novoj vladi. Tu su i pregovori u Briselu, mnogo toga se odjednom poklopilo i traži vremena za rešavanje, pa postoji opcija i da se pravljenje novog tima za Nemanjinu odloži na izvestan vremenski rok , kaže izvor iKlačar dodaje:

- U prilog toj tezi ide i da nije došlo do očekivanog sastanka Vučića i lidera socijalista Ivice Dačića, ali i da sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS još nisu održane, a prethodiće sastavljanju nove vlade.

Da je Vučić pod velikim pritiskom koalicionih partnera kad je reč o formiranju nove vlade, potvrdio je juče i ministar odbrane i šef Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

- Mnogo je apetita. Mnogo je ljudi koji hoće da dobiju više nego što im pripada. Pokret socijalista ne traži ministarsko mesto. Ja, Aleksandar Vulin, ne tražim da budem ministar u vladi. Ako treba da se menjaju kadrovi, ako narod očekuje promene, a očekuje promene, neka krene od mene , rekao je Vulin i dodao da će se baviti pisanjem, novinarstvom.

Dačić je juče poručio da odluka o formiranju vlade još nije doneta.

- Ta odluka još nije doneta i ništa se novo nije desilo u međuvremenu da bih po tome upravljao svoje raspoloženje - rekao je Dačić i dodao:

- Sada imamo dolazak DFC. Siguran sam da će ove nedelje to biti centralna tema. U svakom slučaju, imajući u vidu rokove, proces formiranja vlade nije uopšte upitan.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da javnost sve vreme ima limitiran pristup informacijama, te da, sem prvih sastanaka koji su bili pred očima javnosti, mi drugo ne znamo.

- Ipak, verujem da pregovori s partnerima o imenima uveliko traju, ali pravu informaciju imaju Vučić i najuže rukovodstvo SNS. Kao što se kraj septembra činio izvesnim, sad je to oktobar. Ne znam što se produžilo, sredina oktobra bi bilo kasno, s obzirom na to da smo odmah znali kako stoje stvari (posle izbora) , naveo je Klačar.

(Glas javnosti/Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR