Glas Javnosti

Nova šefica EU delegacije u CG je rumunska ambasadorka u Beogradu, a Sunjog na Kosovu

Politika
Autor: Glas Javnosti

Novi šef Ureda EU na KiM je češki diplomata Tomaš Sunjong, a za novog šefa delegacije EU u CG imenovana je dosadašnja ambasadorka Rumunije u Beogradu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je za novog šefa Delegacije EU u Crnoj Gori imenovao dosadašnju ambasadorku Rumunije u Beogradu Kristinu Popu, dok je novi šef Ureda EU na Kosovu i Metohiji češki diplomata Tomaš Sunjog, saopšteno je danas zvanično u Briselu.

Sunjog je do sada bio zamenik šefa Stalnog predstavništva Češke pri EU i ambasador stalni predstavnik u Političko-bezbednosnom komitetu EU od avgusta 2017.

Ovaj visoki češki diplomata je prethodno bio direktor za bezbednosnu politiku u ministarstvu inostranih poslova u Pragu.

Prema vebsajtu češkog ministarstva inostranih poslova, "ambasador Sunjog govori engleski, ruski, francuski, slovenački i bosanski jezik".

Borel je takođe postavio Holanđanku Angelinu Ajnhorst za izvršnu direktorku za Evropu i Srednju Aziju u Evropskoj službi za bezbednost i međunarodna pitanja (EEAS).

Angelina Ajhorst bila je glavna saradnica za Zapadni Balkan i pregovore Beograd-Priština u timu bivše šefice EEAS Federike Mogerini.

U saopštenju se navodi da je Borel, pored ostalih, za direktorku Bezbednosne i odbrambene politike EEAS imenovao Joaneke Balfort, dosadašnju ambasadorku Holandije pri Političko-bezbednosnom komitetu EU.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR