Glas Javnosti

NIŠTA OD ČLANSTVA U EU? Brisel više ne može da garantuje ULAZAK U UNIJU zemljama BALKANA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Evropska unija, ne može više da garantuje sigurno članstvo u budućnosti za šest balkanskih država, kojima je svojevremeno to obećano, prenosi Rojters reči četiri diplomate i tekst internog dokumenta, a sve u strahu od reakcije pojedinih zemalja članica.

Pat poziciju oko deklaracije za Samit EU i balkanskih lidera 6. oktobra je „najniža tačka“ strategije EU da pridruži Srbiju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i Kosovo evropskom bloku. Dodaju da se to podudarilo sa aktuelnim tenzijama između Beograda i Prištine, prenosi Rojters.

Brisel je na samitu planirao da obnovi obećanje dato pre 18 godina o „nedvosmislenoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, navodi se u nacrtu deklaracije u koju je Rojters imao uvid 11. septembra. Taj plan je propao nakon najmanje dve runde razgovora koje su se završile bez dogovora.

Države članice ne žele jasno da se odrede, ali bogatije države, poput Danske, Francuske i Holandije, se plaše da se ne ponovi greška „brzog ulaska u Uniju“ kao što se to desilo sa Bugarskom i Rumunijom 2007, kao i neuspešna migracija radnika iz istočne Evrope u Veliku Britaniju, koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi učlanjenju Severne Makedonije zbog njihovog spora oko jezika.

Sa druge strane, dodaje se, Kina i Rusija su povećale ulaganja i uticaj. Navodi se da je Srbija u januaru bila prva država u Evropi koja je dobila kinesku vakcinu protiv koronavirusa za masovnu imunizaciju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR