Glas Javnosti

Није шија, него врат. Косову независност, нама прича о Jужном Тиролу

Politika
Autor: Глас јавности / Новости / од 31.08.2018.

Албанци свој папир већ промовишу и лобирају за подршку у западним амбасадама. Предлог је замена за ЗСО и преко њега хоће до столице у УН. Вучић сам тражи компромис

ПРЕДСТАВНИЦИ власти у Приштини увелико у западним амбасадама представљају своје решење за статус независног Косова у коме би положај Срба био уређен по узору на Јужни Тирол у Италији - ексклузивно сазнају "Новости".

 
Ова акција поклопила се и са договором Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја да нема преговора о разграничењу и прети да Београд стави пред свршен чин, уз свесрдну помоћ центара моћи који су главни спонзори независности такозване државе Косово.

Ако Албанци добију подршку кључних земаља Запада за овај свој план, то значи да ће наша страна и председник Александар Вучић практично остати изоловани у вишемесечним напорима да се коначно дође до разрешења историјског чвора уз одржив споразум и обостране компромисе.

Ова перфидна тактика почива на намери да нам приштинске власти, народски речено, продају рог за свећу. Јер, када смо улазили у преговоре, модел Јужног Тирола помињао се као опција, али за целу територију Косова у односу на централну Србију.

Албанци сада то, уз помоћ својих деценијских ментора, изврћу у статус за Србе, али у својој независној држави. А притом дуже од пола деценије нису спровели обавезу из Бриселског споразума да формирају Заједницу српских општина. Зато им сада Јужни Тирол добро дође као алтернатива за ЗСО, али уз заокруживање суверенитета на целој територији. Тиме стварају услове и да конкуришу за столицу у Уједињеним нацијама.

Овај нови маневар носи и велику опасност по стабилност наше земље. Јер уколико уз помоћ Запада ово постане и званичан предлог Албанаца, договор би био практично немогућ и тиме би се клизило у ризик да Београд и Вучић буду оптужени за крах преговора с несагледивим последицама, и по Србију и по њега лично.

Глас јавности / Новости / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR