Glas Javnosti

Nevladine organizacije sa Kosova žele susret sa patrijarhom Porfirijem

Politika
Autor: Glas javnosti

Nekoliko nevladinih organizacija sa Kosova obratilo se večeras „vapajem“, drugi put u deset dana, poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju navodeći da ponavljaju svoju molbu iz prvog obraćanja kada su tražili da ih primi jer se „narod oseća ostavljenim i napuštenim, kao jaganjci pred klanje“.

Obraćanje su potpisali predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice Momčilo Trajković, predsednik Pokreta za odbranu Кosova i Metohije iz Кosovske Mitrovice Nebojša Jović i predsednik Pokreta „Otadžbina“ iz Кosovske Mitrovice Slaviša Ristić, koji su naveli da su očekivali bilo kakav odgovor patrijarha, makar i negativan.

„Mi znamo da se crkva ne bavi politikom, ali vernim narodom mora. Ovo je vreme biti ili ne biti za naš narod, dakle ne vreme politike, već nacionalne borbe zarad nacionalnog opstanka“, poručeno je u obraćanju.

Kako su istakli, „osećamo da u državnoj strukturi nemamo kome da se obratimo, da smo od države odbačeni, ostavljeni na (ne)milost kosovskih-albanskih vlasti i korumpiranih srpskih političara, te su otud naša tuga, naš strah i naša zabrinutost veliki“.

„Mi Vam jednostavno saopštavamo mišljenje i strahove velike većine srpskog naroda sa Кosova. Apsolutne većine. Ona manjina naših sugrađana kojoj je samo do profitiranja na našoj nesreći stalo, se svrstala kroz politički angažman na stranu protivnu opstanku našeg naroda i države“, naveli su potpisnici obraćanja.


„Ta manjina političkih profitera“, naglasili su, „je sve manja i tanja, ali je istovremeno sve surovija“.

„Ona samo pojačava strah i osećaj beznađa u našem narodu. Ona deluje u sadejstvu sa albanskim progoniteljima srpskog naroda, Crkve i države“, naveli su predstavnici tih organizacija.

„Vaša Svetosti, molimo Vas da ovo naše obraćanje razumete kao ‘glas vapijućeg u pustinji’. Mi nemamo više nikoga kome verujemo, a kome bismo se obratili. Obraćamo se kao dete koje se obraća ocu za pomoć. Mi u Vama gledamo očinsku ljubav. Mi u Vas polažemo nadu“, poručili su patrijarhu Porfiriju.

Oni su podsetili da su kod patrijaha Pavla i Irineja „uvek nailazili na otvorena vrata i srce, nailazili smo samo na razumevanje i reči utehe“ i izrazili nadu da će im i patrijarh Porfirije „otvoriti vrata i srce“ i da će im pomoći u ovom „izuzetno teškom istorijskom momentu“.

„Ako, ipak, nemate vremena, ili iz nekog drugog razloga ne možete da primite i čujete delegaciju zabrinutih, na (ne)milost ostavljenih Srba sa Кosova i iz Metohije, udostojite nas odgovora, pa makar bio on i negativan. Time ćemo barem znati da ste nas i na ovakav način čuli, te da smo pravu stvar uradili da olakšamo našim dušama“, poručili su Trajković, Jović i Ristić. Piše Danas.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR