Glas Javnosti

NEPRIJATNA ATMOSFERA ZA OKRUGLIM STOLOM U PRIŠTINI: Hotija prekidali zvižducima i zahtevali da mu se zabrane pregovori o "unutrašnjim pitanjima"!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Avdulah Hoti, premijer privremenih institucija u Prištini, rekao je danas da će na sledećem sastanku vlade biti odobren plan primene sporazuma postignutog u SAD. On je dodao i da se oko slučaja jezera Gazivode nepotrebno stvara buka, dodajući da "nema Zajednice (srpskih opština) sa izvršnim ovlašćenjima".

Tokom govora na okruglom stolu, u organizaciji civilnog sektora, prekidan je zvižducima od strane aktivista Socijaldemokratske partije.

-Na sledećem sastanku vlade odobrićemo plan u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutog u SAD. Slučaj Gazivode stvara nepotrebnu buku i koristi se politički. Da li mislite da bi se u Beloj kući potpisao sporazum kojim se krši suverenitet Kosova- rekao je Hoti.

Istkao je i da "nema Zajednice (srpskih opština) sa izvršnim ovlašćenjima" "Za ova dva pitanja imamo podršku međunarodnih partnera. Sporazum se mora završiti uzajamnim priznavanjem. Sporazum i proces treba da se završe normalizacijom odnosa dveju zemalja, što znači uzajamno priznavanje. Sporazum se mora završiti trajnim rešenjem problema", rekao je Hoti.

Hotiju zabraniti da pregovara o "unutrašnjim pitanjima"

Iz kosovskog Predsedništva zatraženo je da skupština hitno izglasa rezoluciju kojom bi se zabranilo da premijer Avdulah Hoti pregovara o, kako se kaže, "unutrašnjim poslovima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji poredak", prenosi Koha.

Kako se navodi iz Kancelarije kosovskog predsednika, skupština mora hitno da se pozabavi i "opasnim korakom" vlade u briselskom dijalogu. Otvaranje tema o pravima manjina i Zajednici srpskih opština u briselskom dijalogu iz Kabineta nazivaju "velikom i opasnom greškom", prenosi Kosovo onlajn.

Tvrdi se da je to "udarac za Kosovo" i kršenje "suvereniteta". Iz Predsedništva se navodi da su ova pitanja rešavana u okviru Ahtisarijevog paketa, ali i u okviru Briselskog sporazuma u aprilu 2013. godine i odlukom Ustavnog suda.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR