Glas Javnosti

Nemci pozivaju da se Italiji ne pomaže zbog mafije

Politika
Autor: Glas Javnosti

Italijani su ogorčeni glasovima iz Nemačke koji pozivaju da se evropska finansijska pomoć ne daje Italiji zbog delovanja mafije tokom pandemije virusa korona.

Pojedini nemački mediji, kao što je konzervativni „Di Velt“, zalažu se da Italija ne dobija finansijsku pomoć Evropske unije zbog opasnosti da ona završi u rukama mafije.

U tekstu posvećenom zahtevima Italije i Francuske da EU pokrene tzv. „korona obveznice“, kojim bi se pomoglo pogođenim ekonomijama, nemački list se zalaže da pomoć, „koja bi značajno pogodila nemačke poreske obveznike“, bude dodeljena Italiji samo za zdravstveni sistem, ali ne i za podršku ekonomiji, jer „mafija samo čeka novac iz Brisela“.

Na to su ogorčeno reagovali brojni italijanski političari, prenosi rimska „Republika“.

Među njima je i italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, koji je rekao da se radi o „sramnom i neprihvatljivom stavu“.

„Nadam se da nemačka vlada neće prihvatiti takav stav. Italija sada oplakuje žrtve virusa korona, ali je oplakivala i žrtve mafije i ne mogu da prihvatim takvo mišljenje“, rekao je Di Majo.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da „ljudi umiru i Evropa ima obavezu da reaguje“.

„Potrebna nam je poruka jedinstva i to ne samo za Italiju, već za sve ljude u Evropi“, naveo je Di Majo.

Negodovao je i Nikola Mora, senator iz Kalabrije i predsednik italijanske antimafijaške komisije, koji je naveo da su time uvređene brojne žrtve rata protiv mafije u Italiji.

Serđo Batelji, predsednik odbora za evropske poslove u italijanskom parlamentu, nazvao je stav „Di Velta“ primerom „najgore anti-italijanske propagande“.

Senator i bivši potpredsednik vlade Mateo Salvini, naveo je na svom Fejsbuk profilu da su do sada „milijarde evra otišle iz Italije u EU, ali ne i obrnuto“.

Italija i druge evropske zemlje predložile su da se izdaju evroobveznice, poznate i kao „korona obveznice“, kako bi se pomoglo privredama zemalja pogođenim virusom korona. Nemačka se protivi takvom zaduživanju, ali poslednjih dana iz vladajuće partije CDU čuju se glasovi da bi mogla i da promeni mišljenje.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR