Glas Javnosti

NEMCI OPET UDARAJU NA SRBIJU! Nastavljaju da daju vetar u leđa Kurtiju: Nema uslova za osnivanje Zajednice srpskih opština

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Knut Abraham, koji je i član nemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kaže da je zabrinut zbog razvoja situacije na severu Kosova i Metohije, jer je u toku zaoštravanje prilika.

Abraham u intervjuu za Dojče vele navodi da je to apsolutno nespojivo sa zajedničkim nastojanjem Beograda i Prištine da idu u pravcu Evrope.

"Pre svega smatram da bi srpska strana morala da razume da ne može da vozi na dva koloseka. Nije moguće imati normalne pristupne pregovore s Evropskom unijom, a istovremeno se igrati vatrom na severu Kosova", kaže Abraham.

On dodaje da je nemačka vlada aktivna na diplomatski način.

"Naravno, kada vidimo koliko je loša situacija, to onda nije dovoljno. Mislim da bi sada bilo dobro da uskoro započnu vrlo intenzivne diplomatske posete iz Berlina u regionu, kako bi učinili to što je do nas, pored onoga što mora da učini Brisel da bi se situacija smirila. Imam potpuno razumevanje za to da Vlada Kosova, kao vlada suverene države, na svojoj državnoj teritoriji želi da sprovede pravila koja važe za sve ljude. Ali, trebalo bi da pri svakom koraku dobro razmisli da li to koristi ostvarenju cilja ili ne. Tako imam razumevanja da u oblasti registarskih tablica za automobile to želi da sprovede. Trebalo bi da se razmisli o tome da li je povezivanje sprovođenja tih mera sa kaznama pametno. Naš savet je da se uzme u obzir i to šta su druge i treće posledice određenih mera", smatra Abraham.

Srpske barikade ostaju do ispunjenja uslova

On ističe da je za formiranje Zajednice srpskih opština (zso), što je već devet i po godina obaveza iz Briselskog sporazuma, potrebno "apsolutno poverenje u lojalnost građana države koji su druge nacionalnosti".

"A ako tog poverenja nema, kao što je to trenutno slučaj, pošto se znaju strašni primeri sa severa, iz Mitrovice, onda ne postoji osnova za jednu takvu srpsku zajednicu opština. Dugoročno gledano, jaka suverena država bi mogla da se približi takvom razmišljanju, ali za to su potrebne prave osnove i pravi plan. I takav korak ne može se iznuditi, ako poverenje iz dobrih razloga i dokazivo nije prisutno", kaže Nemac.

Nemačka falsifikuje rezoluciju 1244

Od trenutka kada je Beograd najavio zahtev Kforu da odobri povratak do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti u pokrajinu, zapadni zvaničnici utrkuju se u slanju poruka da srpskoj vojsci i policiji tamo nije mesto. Predstavnici Nemačke, koja već mesecima zdušno podržava, a po mnogima i inspiriše destruktivne poteze premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, otišli su i korak dalje.

Tako je nemačka ambasadorka u Beogradu Anke Konrad juče poručila da "po stavu Nemačke, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne daje osnov za povratak srpskih snaga na sever Kosova, ali da je Kfor taj koji treba da da odgovor na zahtev Srbije i da treba sačekati taj odgovor".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR